طرز تهیه چند غذای پاییزی خاص و متفاوت؛ از خورش کاری گل کلم تا مرغ شکم پر پاییزی
مواد غذایی پاییزی شامل مرکبات، گل کلم، شلغم، بِه، کدو حلویی و لبو است که بیشتر آنها در سفره ایرانی در پاییز و زمستان بسیار مورد توجه هستند. آشپزی در پاییز هم با این مواد غذایی مقوی و لذیذ لطفی دیگر دارد. در این مطلب چند نمونه غذای پاییزی خاص را همراه با آموزش آنها آوردهایم.
آشپزی در هر فصل با توجه به میوه و سبزیجات نوبرانه آن فصل، تغییر آب و هوا و در دسترس بودن مواد غذایی متفاوت است، هر چند امروزه در تمام فصول میتوان اغلب مواد غذایی را یافت، اما مسلما هر میوه و سبزی در فصل مربوط به خود تازهتر و در ارزانتر است، مواد غذایی پاییزی شامل مرکبات، گل کلم، شلغم، بِه، کدو حلویی و لبو است که بیشتر آنها در سفره ایرانی در پاییز و زمستان بسیار مورد توجه هستند. آشپزی در پاییز هم با این مواد غذایی مقوی و لذیذ لطفی دیگر دارد. در این مطلب چند نمونه غذای پاییزی خاص را همراه با آموزش آنها آوردهایم.
چند غذای پاییزی خاص و خوشمزه
1- کاری گوشت و گل کلم هندی
مواد لازم برای تهیه کاری گل کلم هندی
- پیاز: ۱ عدد بزرگ خرد شده
- زنجبیل تازه: یک و نیم قاشق چای خوری پودر چیلی ۱ قاشق چایخوری
- سیر له شده :یک قاشق چای خوری
- زردچوبه: یک چهارم قاشق چای خوری
- گشنیز خشک: یک قاشق چای خوری
- شنبلیله تازه: ۲ قاشق غذاخوری خرد شده یا خشک یک قاشق چای خوری
- گوشتبی استخوان: گوسفند یا فیله گوساله ۲۷۵ گرم فلالی برش خورده
- گل کلم کوچک: ۱ عدد
- آب: ۳۰۰ میلی لیتر
- نمک: به میزان دلخواه
- گشنیز تازه: ۲ قاشق غذاخوری
- فلفل دلمه ای قرمز" یک دوم خلالی شده
- آب لیموترش تازه: ۱ قاشق غذاخوری
- روغن: به میزان لازم برای سرخ کردن مواد
- زیره سبز: ۱ قاشق چای خوری برگ کاری
مراحل تهیه غذای پاییزی کاری گوشت و گل کلم هندی
1- مقداری روغن در یک ووگ یا تابه بزرگ گرم کنید و پیاز خرد شده را در آن تفت دهید تا طلایی شود.
۲- حرارت را کم کنید و زنجبیل پودر چیلی سیر زردچوبه و گشنیز خشک را اضافه کنید و کاملاً با هم مخلوط کنید سپس شنبلیله را اضافه کنید و کمی هم بزنید در حدی که مواد مخلوط شوند. گوشت را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا زمانی که رنگ گوشت طلایی شود و به ادویه ها کاملاً آغشته شود.
3- نیمی از گل کلم را اضافه کنید و پس از کمی تفت دادن آب را هم اضافه کرده در تابه را بگذارید تا گوشت و گل کلم حدود ۷ تا ۱۰ دقیقه بپزند.
4- مابقی گل کلم ،فلفل دلمه ای قرمز و آب لیمو ترش و نمک را اضافه کنید و چند دقیقه ای هم بزنید. دقت کنید که ته نگیرد ولی آب اضافی کشیده و سس کاری غلیظ شود. بچشید و نمک و فلفل خورش را اضافه کنید.
5- در این میان در تابه کوچکی کمی روغن داغ کنید و روی حرارت متوسط دانههای زیره و برگ کاری را ۳۰ ثانیه تفت دهید تا عطر شان بلند شود و روغن عطر بگیرد. این مخلوط را روی خورش بریزید و با برگ های گشنیز تازه تزیین و سرو نمایید.
3- مرغ شکم پر انار و آلو غذای پاییزی مجلسی
مرغ شکم پر یک غذای مجلسی و لذیذ است که تهیه آن نیاز به ذوق و سلیقه فراوان دارد، برای تهیه مرغ شکم پر از مواد مختلف غذایی با ترکیبات متفاوت میتوان استفاده کرد، از آنجا که پاییز فصل انار و میوههای خشک شده تابستانی است، بهتر است در فصل پاییز مرغ شکم پر را با مواد غذایی پاییزی تهیه کنید. مرغ شکم پر آلو و انار که در زیر دستور تهیه آن را آموزش دادهایم غذای پاییزی اشتها برانگیزی است که ارزش صرف زمان زیاد برای پخت را دارد.
مواد لازم برای تهیه مرغ شکم پر انار و آلو
- مرغ درسته: ا عدد
- پیاز ۲ عدد نگینی یا خلالی شده
- نمک زردچوبه و فلفل: به میزان لازم
- کره ذوب شده: ۵۰ گرم کره مکعبی خرد شده ۲۵ گرم برای زیر پوست مرغ
- بِه: یک عدد درشت پوست گرفته و خرد شده آغشته به مقدار کمی آب لیمو ترش
- دارچین: ۱ قاشق چای خوری
- آلو خورشتی: ۱۰۰ گرم خیسانده
- انار: ۱ عدد درشت
- عسل: یک تا دو قاشق چای خوری
- زعفران دم کرده :۲ تا ۳ قاشق چای خوری
- روغن سرخ کردن: به میزان لازم
مراحل تهیه غذای پاییزی مرغ شکم پر
طرز تهیه مرغ شکم پر؛ غذایی پاییزی مجلسی
1- ابتدا درون مرغ را کاملاً تمیز کرده و سپس تمام سطح روی مرغ و درون آن را با مخلوط کمی نمک، نصف کره ذوب شده و نیمی از زعفران و یک قاشق عسل ماساژ دهید و کنار بگذارید تا مزه دار شود.
۲- در تابهای بقیه کره و مقداری روغن سرخ کردنی بریزید و پیاز را در آن تفت دهید تا طلایی شود.
3- زردچوبه، کمی نمک و فلفل سیاه را هم افزوده و سپس به و دارچین را اضافه کنید و کمی تفت دهید.
4- بعد از چند دقیقه که بِه را تفت دادید( له نشود) آلوی خیسانده و دانه انار و بقیه عسل را اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید. بهتر است انار و بِه فرم خود را حفظ کنند و له نشوند.
5- فر را در دمای ۱۸۰ درجه روشن کنید.داخل شکم مرغ را با مخلوط بِه و انار پر کنید و شکم مرغ را با نخ مخصوص بدوزید. کره خورد شده را به آرامی زیر پوسته قسمت سینه مرغ قرار دهید تا در طول پخت آب شود و به خورد گوشت سینه مرغ برود.
۷- پاهای مرغ را نیز با نخ ببندید تا در طول مدت پخت فرم خود را حفظ کنند.
8- مرغ را در ظرف پیرکس یا هر ظرف در دار مناسب فر قرار داده یک پیمانه آب جوش و کمی روغن در اطراف مرغ بریزید و ظرف را در طبقه وسط فر گرم نگه دارید تا مرغ به مدت ۳ تا ۴ ساعت بپزد. این زمان بسته به سایز مرغ متغیر است. در طول پخت چندین بار آب و روغن اطراف مرغ را رویش بریزید تا طلایی و برشته شود.
نکته اگر عجله دارید می توانید در ظرف مرغ را بگذارید تا مرغ زودتر برشته شود اگر قسمتی از مرغ زودتر از بقیه قسمتها برشته شده روی آن را با ورق آلومینیوم بپوشانید تا بقیه قسمتهای مرغ هم فرصت داشته باشند طلایی شوند.
4- کسرول شلغم غذای پاییزی متفاوت
شلغم یک منبع عالی سرشار از ویتامین ث است و برای بهبود سریعتر سرماخوردگی فوق العاده است. شما می توانید شلغم را در غذاهای مختلفی استفاده کنید. شلغم برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است و از این جهت غذای پاییزی بسیار مناسبی است زیار بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی در پاییز به اوج خود میرسند.
مواد لازم برای تهیه غذای پاییزی کسرول شلغم
- خامه سنگین ۳ لیوان
- سیر خرد شده ۱ حبه
- خردل دیجون ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل به میزان لازم
- شلغم کوچک ۱٫۳۵۰ گرم
- پنیر پارمزان رنده شده نصف لیوان
- قارچ پورسینی درشت خرد شد ۱۵ گرم
- نان خرد شده نصف لیوان
- انواع غذا با شلغم
طرز تهیه کسرول شلغم
۱ . فر را با دمای ۳۷۵ درجه فارنایت روشن کنید تا گرم شود. یک ظرف حدودا با گنجایش ۱ لیتر را با کره چرب کنید.
۲ . خامه را روی حرات به جوش آورید و سیر خرد شده، خردل و نمک و فلفل را اضافه کرده هم بزنید و شعله خاموش کنید.
۳ . شلغم ها را با رنده یا چاقو باریک حلقه کنید و نیمی از آن ها را داخل ظرف بچینید و نیمی از خامه را رویشان بریزید سپس یک چهارم لیوان پنیر رنده شده را رویش بپاشید و دوباره این کار را تکرار کنید. روی ظرف را با فیل پوشانده و به مدت ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه در فر بگذارید تا بپزد.
۴ . نان را در غذاساز خرد کنید سپس قارچ را اضافه کرده ۴ بار هم بزنید و با یک چهارم باقیمانده پنیر رنده شده مخلوط نمایید.
۵ . کسرول را از فر بیورن آورده رویش را بردارید و مخلوط نان را رویش بپاسید و ۲۰ دقیقه دیگر در فر قرار دهید بپزد تا رویش طلایی شده و خامه حباب بزند. ۱۵ دقیق کناری بگذارید سپس سرو کنید.
5-کتلت گل کلم غذای پاییزی بدون گوشت
کتلت گل کلم غذای پاییزی خاص و متفاوت
مواد لازم برای تهیه کتلت گل کلم
- گل کلم: ۱ عدد کوچک
- پیازچه: دو عدد نگینی شده
- تخممرغ: دو عدد
- سیر :۲ حبه
- گشنیز و جعفری خشک: از هر کدام یک دوم قاشق غذاخوری
- نمک پاپریکا فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
- زیره سبز یک قاشق مربا خوری
- آرد : یک چهارم پیمانه
مواد لازم برای دیپ نعنا:
- یک پیمانه ماست یونانی
- نیم پیمانه نعناع تازه خرد شده
- نمک: به میزان دلخواه
ابتدا گل کلم را به تکه های کوچک برش داده و در مقداری آب جوش و نمک برای حدود ۱۰ دقیقه بپزید.
۲- حالا گل کلم را آبکش کرده و کنار بگذارید تا خنک شود گل کلم را در پارچه تمیز ریخته و آب اضافی آن را دور بریزید.
۳- تمام مواد اولیه را با هم در غذاساز بریزید و خوب مخلوط کنید تا یکدست شود.
۴-در تابعی روغن داغ کنید و کتلت ها را در آن بگذارید تا روی حرارت متوسط سرخ شوند این پست ها را با انواع سس مانند کچاپ یا دیپ نعنا میل کنید.
خورش کدو حلوایی بهترین غذای پاییزی
7- خورش بِه آلوی اصفهانی غذای پاییزی خوشمزه
خورش پاییزی بِه آلو
- گوشت گوسفندی: 400 گرم
- پیاز متوسط: 1 عدد
- به:300 گرم
- آلو خورشتی: 10 الی 12 عدد
- شکر: 1 قاشق غذاخوری
- آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی: 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده: نصف پیمانه
- روغن: به مقدار لازم
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- پودر سیر و دارچین: به مقدار لازم
آموزش درست کردن غذای پاییزی خورشت به آلو :
گوشت را خورشتی خرد کنید که نه زیاد درشت باشند و نه زیاد ریز. گوشت ها را کمی تفت بدهید تا حدی که آب آن کشیده شود و کمی تفت داده شوند. به ها را پوست بگیرید و به اندازه حبه قندی درشت خرد کنید و برای اینکه سیاه نشود مقداری آبلیمو به آن ها بزنید.
پیاز را خلالی خرد کنید و در کمی روغن تفت بدهید تا طلایی شوند. بعد گوشت را به آن اضافه کنید و مقداری پودر سیر و فلفل سیاه هم روی آن بپاشید مواد را با هم تفت بدهید بعد از اینکه رنگ گوشت برگشت کمی زردچوبه به آن اضافه کنید تا طعم گوشت لذیذتر شود. حدود 1 لیتر آب به گوشت ها اضافه کنید تا گوشت به همراه پیاز و ادویه جات بپزد. بعد از پخت گوشت رب گوجه فرنگی را کمی تفت بدهید و داخل آب گوشت بریزید و به همراه آن دارچین، آلو بخارا و به خرد شده را اضافه کنید.
اگر آلوها سفت باشند باید یکی دو ساعت از قبل آن را در آب سرد خیس کنید. اگر دوست داشتید خورشت به شما مزه ملسی داشته باشد می توانید به آن 1 قاشق شکر اضافه کنید. در آخر پخت به آن زعفران دم کرده اضافه کنید تا عطر و طعم غذا صد چندان شود. پس از نیم ساعت خورشت جا افتاده شده را از روی حرارت بردارید تا به له نشود. خورشت به اصفهانی آماده شده را با برنج سرو کنید و نوش جان کنید.