یک منوی افطار خوشمزه اردبیلی
ماه رمضان و سفرههای افطار در شهرهای مختلف ایران عطر و طعم متفاوتی دارد. در این مطلب با یک منوی سنتی افطار در استان اردبیل آشنا شوید:
کوکوی گوشت اردبیل:
مواد لازم:
گوشت چرخکرده: 250
زرشک: 1/2 پیمانه
گردوی خرد شده: 2 ق غ
سیب زمینی متوسط : سه عدد
تخم مرغ: 4 عدد
پیاز: یک عدد
اسفناج تازه: 8 برگ
نمک و فلفل و زردچوبه
آرد نخودچی: 1 قاشق (در صورت تمایل)
زعفران آب شده: 2 ق غ
طرز تهیه کوکوی گوشت اردبیل
مرحله 1- سیب زمینی ها را آب پز میکنیم. این کار را کمی زودتر انجام دهید تا قبل از رنده یا له کردن کاملا خنک شود.
مرحله 2- گوشت را زُهمزدایی میکنیم، به این صورت که پیاز را نگینی خرد کرده و یا رنده میکنیم وهمراه با نمک و زردچوبه و فلفل ده دقیقه تفت میدهیم تا کاملا آب پیاز به بافت گوشت برود. پس از آن کنار میگذاریم تا سرد شود.
مرحله 3- سیب زمینی را رنده درشت میکنیم و تخم مرغها و گوشت چرخکرده و بقیه مواد اولیه را اضافه میکنیم.
مرحله4- روغن را در ماهیتابه داغ کرده و موادر کوکو را داخل آن میریزیم، در 5 دقیقه ابتدایی با شعله متوسط و بدون در، اجازه میدهیم تا کوکو خود را بگیرد، سپس شعله را ملایم کرده و در ظرف را میگذاریم، پس از حدود سی دقیقه کوکو را برمیگردانیم تا طرف دیگر آن هم سرخ شود.
نکات تهیه کوکوی گوشت و گردوی اردبیل
1- بهتر است این کوکو را در به جای ماهیتابه در فر درست کنید. که در آن صورت یک ساعت در دمای 180 درجه قرار دهید. و روی آن فویل کشیده باشد.
2- سبزی این کوکو میتواند به جای اسفناج سبزی معطر ( ترخون و نعناع) و یا جعفری تازه باشد. مقدار سبزی بهتر است زیاد نباشد.
3- آرد نخودچی یا بیکینگ بود( یک قاشق چایخوری) باعث تردی و پف این کوکو خواهد شد.
گویماق یا کاچی اردبیلی
مواد لازم:
کره: 200 گرم ( برای هر 3 نفر یک قالب 50 گرمی)
آرد سفید اعلا : 50 گرم ( برای هر نفر یک قاشق غذای خوری پُر)
شکر : یک لیوان ( طبق سلیقه کمی بیشتر یا کمتر)
آب جوش داغ : یک لیوان پر
زعفران- زرد چوبه و دارچین
ابتدا کره را همراه یک قاشق روغن در ماهیتابه ای نچسب و گود آب می کنیم. سپس آرد را اضافه میکنیم و شروع میکنم به هم زدن تا حدی که خامی آرد گرفته شود و بوی آرد سرخ شده دربیاید. بعد آب جوشیده را مرحله به مرحله و طی هم زدن آرد اضافه میکنیم. تا جایی که حالت فرنی مانند به خود بگیرد. زعفران دم شده و زردچوبه را هم اضافه میکنیم. کمی که جوشید شکر را اضافه می کنیم. و در ظرف را بسته با حرارت ملایم اجازه میدهیم دم بکشد.
نکته: یک قالب کره 50 گرمی و سه قاشق پُر آرد برای هر سه نفر مناسب است.
قویماق یا کاچی آذربایجانی بافتی شبیه فرنی ندارد و کمی شبیه ژله است و از ظرف جدا میشود.
آش میوه اردبیل یا اریشتَ آشی
مواد لازم:
حبوبات پخته (نخود ،لوبیاقرمز،عدس،لوبیا سفید)از هر کدام 1 پیمانه
ذغال اخته خشک یا فریز شده یا تازه: 1/4 پیمانه
آلبالو خشک یا تازه با فریز شده : 3/4 پیمانه
آلو بخارا: 5 یا 8 عدد
گوجه سبز تازه یا فریزشده یا خشک: 5 یا 8 عدد
برگه زردآلو (قیسی): 8 یا 10 عدد
رشته آش: 1 بسته
گوشت چرخکرده: 200 گرم
نعنا داغ و پیاز داغ برای تزیین میزان لازم
نمک و زرد چوبه : به میزان لازم
طرز تهیه آش رشته اردبیل (اریشتَ آشی) :
ابتدا آب را بجوشانید (از آب قلم یا آب گوشت هم می توانید استفاده کنید.)
میوه های خشک را که قبلا شسته اید اضافه کنید. (دقت کنید که در این مرحله فقط میوه های خشک را اضافه کنید.)
بعد از اینکه میوه ها پختند حبوبات پخته را اضافه کنید. (میوه ها را در حدی بپزید که له نشوند.)
بعد از اینکه چند جوش زد، رشته را اضافه کنید. (رشته را خرد نکنید چرا که داخل آش خمیر می شود، از وسط نصف کنید کافی است.)
روغن، نمک، زردچوبه و رب را هم اضافه کنید. حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بعد که آش جا افتاد آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ و نعنا داغ خلال بادام، خلال پسته، گردو خرد شده و زرشک تزیین کنید.
اگر میخواهید اش شما یک اریشت آشی اصیل باشد، گوشت چرخرکده به همراه پیاز رنده شده را به شکل قل قل های کوچک در آورده و طی پخت اضافه کنید.
نکات مهم و کلیدی برای تهیه آش میوه اردبیل:
• آش میوه به هیچ گونه سبزی نیاز ندارد.
• این آش را با سرکه و یا آبغوره میل می کنند.
• به دلیل اینکه داخل اش میوه اردبیل، از انواع میوه های خشک هسته دار استفاده می شود، بنابراین موقع خوردن آش میوه، مراقب دندان هایتان باشید. هر چند که خوردن آش میوه حتی با وجود هسته ها هم لذت بخش و هم بسیار ساده است و به هیچ عنوان اذیت کننده نیست.
• در صورت دلخواه می توانید برای درست کردن اش میوه اردبیل از میوه های تازه به جای میوه های خشک استفاده کنید.
• طعم آش میوه معمولا ملس است اما طعم آن کاملا سلیقه ایست و به ذائقه شما بستگی دارد. شما می توانید بسته به ذائقه خود از میوه های ترش بیشتر از میوه های شیرین استفاده کنید و یا اگر آش میوه ملس دوست دارید نسبت میوه ها را طوری در نظر بگیرید که آش میوه زیاد ترش نشود. برخی برای ترش تر شدن آش میوه از گوجه سبز نیز داخل آش میوه اردبیل استفاده می کنند.
• در صورت دلخواه به جای استفاده از عصاره مرغ و گوشت می توانید از آب قلم هم استفاده کنید. قلم را داخل آب بپزید و آب آن را صاف کنید و داخل آش رشته استفاده کنید.
بخار مگ