به گزارش بخارمگ، اگر شما یکی از آن افراد هستید، خوشحال خواهید شد که بدانید فنجان چای مورد علاقه شما ارزشمندتر از آن چیزی است که فکر میکردید. چای سیاه از برگهای گیاه کاملیا سینسیس است، که برای استخراج این نوشیدنی، آن را جوشانده و یا دم کرده، مصرف میکنند.
بیشتر چایها از یک گیاه هستند، بنابراین اگر متوجه شوید که چای سبز و چای سیاه ظاهر و طعم متفاوتی دارند، به این دلیل است که آنها به طور متفاوت فرآوری میشوند.
چای سیاه بعد از فرآیندهای پژمرده شدن، غلتاندن و حرارت اولیه چای سبز تخمیر میشود و این به آن طعم متمایز و رنگ نارنجی، کهربایی تیره میدهد.
گاهی اوقات، گیاهان دیگر، طعمها و رایحههای دیگر هم نیز به چای سیاه اضافه میشوند تا انواع بیشتری را ایجاد کنند،
اما دم کرده ی خود چای سیاه به اندازه کافی خوب است. شما میتوانید شیر، شکر، عسل و یا حتی لیمو را به چای خود اضافه کنید، اما اگر آن را ساده نگه دارید و چیزی به آن اضافه نکنید و سیاه بخورید، بیشترین فواید آن را خواهید داشت.
در ادامه به بررسی ده مورد از فواید نوشیدن چای سیاه که راجع به آن چیزی نمیدانستید میپردازیم؛
۱. تسکین استرس و افزایش انرژی
با تمام استرسی که در فعالیتهای روزمره خود متحمل میشوید، یک داروی خوب ضد استرس برای کمک به آرامش شما ضروری است. چه چیزی بهتر از یک فنجان دم نوش خوشمزه است که در پایان یک روز طولانی و پر استرس منتظر شما باشد؟
چای همیشه به عنوان کاهنده استرس به کار میرود و مردم بر این باورند که فقط استنشاق بخار آن برای آرام کردن اعصاب و کاهش اضطراب و تمام مشکلاتی که با استرس همراه است، کافی است.
خب، این دیگر یک باور نیست چون توسط علم حمایت شدهاست. بله علم ثابت کرد که یک فنجان چای میتواند به کاهش استرس و آرام کردن مان کمک کند. چای سیاه به شما انرژی سالم میدهد که به خاطر رابطه ی آن با کافئین است.
اما از آنجا که فقط مقادیر کمی کافئین دارد، از انرژی و هوشیاری آن لذت میبرید. و این در بدن شما به خاطر کمبود کافئین و یا خسته شدن از قوه است که چای سیاه برخی از شما را راحت میکند. نوشیدن چای حتی سردرد و پف چشم را کاهش میدهد.
۲. جنگ در مقابله با سرطان
آیا میدانستید که چای سیاه خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش میدهد و پیش گیری به عمل میآورد؟
خب، حالا نوبت این است که بدانید سرطان دهان، سرطان تخمدان، سرطان سینه و غیره با چای سیاه مرتبط شدهاند. ترکیبات اصلی در چای سیاه که با سرطان مبارزه میکنند، که جز ان پلی فنولها هستند.
پلی فنولها آنتی اکسیدانت هایی هستند که برای حذف رادیکالهای آزاد در بدن عالی هستند. این رادیکالهای آزاد مسئول چندین اثر منفی در بدن هستند که یکی از آنها سرعت بخشیدن به رشد سلولهای سرطانی است.
پلی فنولها از شر این رادیکالهای آزاد خلاص میشوند و رشد سلولهای سرطانی، به ویژه در سرطان سینه را تنظیم میکنند.
آنها همچنین رشد سلولهای جدیدی که میتوانند سرطانی شوند را تنظیم میکنند.
متاسفانه، آنها برای تمام سرطانها موثر نیستند و تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا ارتباط بین پلی فنولها و سرطان را مستحکم کند و همچنین تواناییهای ضد سرطانی آنها را مهار کند.
چای سیاه یک جایگزین برای درمان سرطان نیست، اما شما میتوانید آنها را عمدتا به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در نظر بگیرید.
تا آن زمان به نوشیدن چای سیاه روزانه خود ادامه دهید و ممکن است از ابتلا به سرطان اجتناب کنید.
۳. مقررات کلسترول
چای سیاه نقش مهمی در حفظ سلامتی قلب و سطح کلسترول شما دارد. ممکن است ندانید، اما نوشیدن ۲ فنجان چای سیاه در روز برای ضربان قلب شما عالی است و به همین دلیل است که کلسترول بدن کاهش مییابد.
کلسترول کاملا برای قلب بد نیست و لیپوپروتئینها آن را تنظیم میکنند که دو نوع از آن وجود دارد: خوب و بد.
کلسترول خوب، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)است، در حالی که لیپوپروتئین با چگالی پایین به عنوان کلسترول "بد" در نظر گرفته میشود.
آنها به این صورت طبقهبندی میشوند چون LDL کلسترول را به سلولها میبرد، که قطعا نمیخواهید چون کلسترول تمایل به تجمع و تشکیل پلاک در شریانهایتان دارد.
این چیزی است که باعث ایست قلبی یا سکته مغزی میشود. از طرف دیگر HDL کلسترول را از سلولهای شما و برای دفع به کبد میبرد.
خب، شما بیشتر HDL را میخواهید. که این همان چیزی است که چای سیاه برای شما انجام میدهد.
یک مطالعه نشان داد افرادی که در هر ماه ۵ وعده چای سیاه مصرف میکردند، در مدت زمان کوتاه ۱۱درصد LDL کمتر داشتند.
بنابراین، اگر شما به قلب خود اهمیت میدهید، باید به طور جدی چای سیاه را در برنامه روزانه خود جای دهید.
۴. عملکرد ضد باکتریایی
آیا شما اغلب دچار سرماخوردگی و تب شدید میشوید؟ اگر جوابتان مثبت است سپس شما باید چای سیاه را در برنامه خود در نظر بگیرید.
این گیاه نه تنها به بازسازی و گرم کردن بدن کمک میکند بلکه حاوی تانن نیز هست که به جلوگیری از بیماریهای ویروسی کمک میکند.
تانینها در چای سیاه به طعم دلپذیر آن کمک میکنند و هم چنین به شما کمک میکنند تا از آنفولانزا، هپاتیت و دیگر بیماریهای ویروسی در امان بمانید. شما هم چنین میتوانید چای را به عنوان درمان انواع غذاها بخورید.
چون نمیتوانید سرماخوردگی را درمان کنید، میتوانید آن را بنوشید تا احساس بهتر شدن بکنید و برخی از نشانههای سرما خوردگی را تسکین دهید.
محتوای آنتیاکسیدانی چای سیاه نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن شما عالی است. آنتیاکسیدانها رادیکالهای آزاد را دفع میکنند که ممکن است در بدن جمع شوند و شما را نسبت به بیماریها حساستر کنند.
همچنین میتوانید آنتیژنهای آلکیل آمین را در چای سیاه پیدا کنید و آنها برای بهبود پاسخ ایمنی شما خوب هستند.
به علاوه نوشیدن چای سیاه به عنوان یک ترکیب ضد ویروس و یا ضد باکتری کمتر از مصرف قرص آزار دهنده است، فکر نمیکنید؟
۵.سلامت دهانی
بسیار خوب، این مزیت ممکن است غیر واقعی به نظر برسد، اما چندین بار ثابت شدهاست. چای سیاه در واقع دهان شما را پوشش میدهد و سلامت دهان شما را بهبود میبخشد.
حتی از آن شرایط دهانی که موجب ناراحتی و بوی بد میشوند نیز جلوگیری میکند.
چرا؟ به خاطر فلورید، پلی فنولها و تانن هایی که در چای سیاه یافت میشوند. این ترکیبات باکتریها را میکشند و شانس ابتلا به عفونت را در دهان شما کاهش میدهند.
سعی کن یک فنجان چای سیاه بنوشید، و فورا متوجه یک پیشرفت در نفس و طراوت دهانت خواهی شد.
به آنجا ختم نمیشود؛ چای سیاه حاوی کاتچین نیز میباشد. کاتچین یک فلاونوئید و آنتیاکسیدان است که رادیکالهای آزاد را حذف میکند، مانع رشد سلولها میشود و فرسایش و پارگی را در بافتهای شما کاهش میدهد.
بنابراین کاتچین یک عامل اصلی در مبارزه با سرطان دهان و حفرات است. هم چنین آن مانع تجمع پلاک بر روی دندانهای شما میشود.
اما نباید از چای سیاه به عنوان جایگزینی برای خمیر دندان و مسواک خود استفاده کنید.
۶. چگالی استخوان
هرچه پیرتر میشوید، علاقه بیشتری به وضعیت استخوانهایتان خواهید داشت. استخوانها در طول زندگی شما قوی نمیمانند، بنابراین باید کمی بیشتر به آنها توجه کنید.
بهترین راه برای انجام این کار این است که غذاهای حاوی کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید و چای سیاه یکی از سادهترین روشهایی است که میتوانید از آن استفاده کنید.
چای سیاه محتوای کلسیم بالایی دارد و افرادی که آن را به طور منظم مینوشند، تمایل دارند استخوان قوی تری حتی تا سن پیری داشته باشند.
براساس تحقیقات، چای سیاه همچنین به افراد مسن کمک میکند تا پوکی استخوان خود را مدیریت کنند. آن خطر شکستگی آنها را به خاطر برخی ترکیبات فلاونوئیدی که در چای سیاه یافت میشوند، کاهش میدهد.
هم چنین آن تراکم استخوان آنها را افزایش میدهد و حتی شانس ابتلا به ورم مفاصل را به خاطر محتوای فیتوشیمیایی آن کاهش میدهد.
بنابراین میتوانید از این نوشیدنی لذت ببرید چون میدانید که در حال بهبود شانس خود برای پوکی استخوان هستید.
۷. هضم و اسهال
دفعه بعد که دچار سو هاضمه و یا یک مشکل گوارشی شدید، به جای دارو، رسیدن به چای سیاه را در نظر بگیرید.
چای سیاه یک ضد اسپاسم طبیعی است که به این معنی است که انقباض و تکانهای ماهیچههای گوارشی شما را متوقف میکند و شما را از مشکلات گوارشی مثل تهوع، برگشت اسید و حتی برخی موارد "آی بی اس" خلاص میکند.
هم چنین شما میتوانید موارد خفیف اسهال را با چای سیاه درمان کنید تا زمانی که آن را سیاه کنید. اگر شما چای سیاه را در رژیم غذایی خود جای دهید، به طور کلی شانس کمتری برای داشتن اسهال دارید.
۸. تنظیم قند خون
یکی از فواید مهم چای سیاه، تنظیم سطح قند خون است. اگر میزان قند خون شما خیلی بالا برود، شما خطر ابتلا به دیابت، نارسایی کلیه و حتی بیماریهای قلبی را دارید.
و با روشی که یک انسان معمولی شکر مصرف میکند، آیا شما از یک راه ارزان و آسان برای تنظیم سطح قند خون خود حمایت نمیکنید؟ به خصوص اگر بیشتر قند دریافتی شما از غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیهایی با محتوای قند بالا باشد.
چای سیاه با تاثیر مستقیم بر میزان مصرف قند در بدن از طریق کار انسولین، قند خون را تنظیم میکند. در عضلات مناسب میتوان آن را به انرژی تبدیل کرد.
زمانی که انسولین بدن شما خوب عمل نمیکند و یا قند زیادی مصرف میکنید، مقدار اضافی آن به چربی شما منتقل میشود.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا در رژیم غذایی پر قند، وزن اضافه میکنید؟ به همین خاطر است. به هر حال، چای سیاه فعالیت انسولین را افزایش میدهد و آن را تا ۱۵ برابر در تنظیم قند خون شما موثرتر میکند.
۹. تمرکز
چای سیاه بسیار شامل L - theanine است که یک آمینو اسید است که به تمرکز بسیار کمک میکند. لاتانین با تقویت فعالیت آلفا مستقیما روی مغز شما کار میکند که بلافاصله تمرکز شما را بهبود میبخشد.
شما حتی میتوانید دقت و وضوح خود را هنگام نوشیدن چای بهبود بخشید و از انرژی و خستگی شدیدی که میتواند ناشی از گرفتن کافئین از قهوه باشد، اجتناب کنید.
۱۰. مو و پوست سالم
کافئین موجود در چای سیاه مسئول بهبود تمرکز شما و حفظ ساعتهای بیداری شما پس از خوردن آن است.
شما نمیتوانید در مورد شگفتیهای چای سیاه بدون ذکر خواص آنتیاکسیدان شگفتانگیز آن که به پوست و موی سالم ترجمه میشود، صحبت کنید.
راز پشت خواص کمک به کاهش وزن با چای سیاه و توانایی آن برای سرعت بخشیدن به متابولیسم و کاهش کلسترول در بدن است در نتیجه شانس ابتلا به بیماریهای قلبی، چاقی و دیگر شرایط تحتتاثیر سطح کلسترول را کاهش میدهد.
چون چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است، میتواند اثرات پیری و چین و چروک را کاهش دهد و پوست شما را سالم و صاف نگه دارد.
اگر ترجیح میدهید آن را ننوشید، میتوانید آن را به صورت موضعی به عنوان یک ماسک به کار ببرید یا برای رطوبت و درخشندگی پوست آن را استفاده کنید. شما باید
آب اضافهشده آن را آبکشی کنید. چای سیاه هم چنین یک سفت کننده طبیعی است، بنابراین میتواند منافذ شما را سفت کند و باعث شود که صورت شما سفت و سختتر به نظر برسد.
چای سیاه یک کرم ضد آفتاب طبیعی است که از پوست شما در برابر اثرات سخت قرار گرفتن در معرض اشعه UV محافظت میکند. قبل از این که خانه را ترک کنید، کمی چای سیاه بر روی صورت خود بمالید و در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت خواهید شد.
عوارض جانبی چای سیاه
با تمام مزایای چای سیاه ذکر شده در بالا، به نظر میرسد که چای سیاه نمیتواند مضراتی هم داشته باشد، درست است؟
خب، متاسفانه اینطور نیست. هر غذایی که ما میخوریم یک عارضه جانبی دارد. شما فقط نباید در مصرف آن زیاده روی کنید.
برای چای سیاه، هر چیزی بیشتر از ۳ تا ۴ فنجان چای سیاه روزانه میتواند باعث برخی عوارض جانبی شود، به خصوص اگر شما یک عارضه از قبل دارید.
علت اصلی عوارض جانبی در چای سیاه، کافئین است و در زیر عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد چای سیاه آورده شدهاست:
۱. افسردگی و اضطراب فزاینده
همانطور که قبلا ذکر شد، کافئین علت اصلی بسیاری از عوارض جانبی موجود در چای سیاه است و علت افزایش بیقراری است که ممکن است بعد از خوردن مقدار زیادی چای سیاه احساس کنید.
مطالعات مختلف ثابت کردهاند که مصرف بیش از حد کافئین باعث افزایش احساس استرس، بیقراری و حتی اضطراب در بسیاری از افراد میشود. وقتی این اتفاق رخ میدهد، میتوانید تشخیص بدهید که اگر کمی بعد از نوشیدن چای احساس ناراحتی کنید.
مقدار نرمال کافئین که باید مصرف کنید در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیگرم در روز است. هر چیزی بالاتر از ۲۱۱ میلیگرم به احتمال زیاد شما را مضطرب و مضطرب میکند و میتواند به شدت کیفیت خواب شما را کاهش دهد و صبح شما را بیش از حد بدخلق کند.
خوشبختانه، یک فنجان چای سیاه تنها حاوی حدود ۶۱ میلیگرم کافئین است، بنابراین شما میتوانید به راحتی ۳ فنجان در روز بدون دریافت این اثرات جانبی کافئین بنوشید.
با این حال، اگر شما به خصوص به کافئین حساس هستید، ممکن است بخواهید بیشتر مراقب باشید چون مقدار کمی از آن هنوز هم میتواند باعث بروز این علائم شود.
۲. نقص آهن
این عارضه جانبی مثال دیگری از این جمله است، " همه چیز بیش از حد بد است."
تانن های موجود در چای سیاه که ما برای اضافه کردن طعم و مبارزه با بیماریها دوست داریم، همان ترکیباتی هستند که میتوانند باعث کمبود آهن در مصرف کنندگان چای شوند.
آنها این کار را با اتصال شیمیایی مولکولهای آهن به برخی غذاها انجام میدهند که جذب شدن آن را غیر ممکن میسازد در نتیجه منجر به کمبود آهن میشود.
اگر شما در حال حاضر کمتر از مقدار درخشان آهن در بدن خود دارید، باید از چای سیاه با شور و اشتیاق دوری کنید.
اگر فکر میکنید که میتوانید در روز ۱ الی ۲ فنجان چای بنوشید خب این مسئله خوب است.
و همچنین اگر وگان هستید و میخواهید آهن بیشتری از گیاهان جذب کنید باید خیلی مراقب باشید زیرا تانین به آهنی که از گیاهان گرفته شده نسبت به آهنی که از حیوانات گرفته شده بیشتر حمله میکند.
۳. سردرد
سردرد احتمالا شایعترین عارضه جانبی کافئین است و با توجه به این که کافئین برخی از سردردها را تسکین میدهد، کنایه آمیز است.
تنها مساله این است که وقتی بیش از حد مشروب میخورید، همانطور که چندین بار دیدهاید. اگر خوششانس باشید، ممکن است سردردهای خفیف و نادری داشته باشید، اما برخی افراد با حساسیت بیشتر میتوانند سردردهای شدیدتری داشته باشند.
میزان کافئین که باعث سردرد میشود مشخص نیست، اما به میزان حساسیت شما به کافئین بستگی دارد. آن میتواند از ۱۰۰ میلیگرم به بالاتر از ۲۰۰ میلیگرم تغییر کند، بنابراین شما باید توجه کنید و ببینید چه چیزی برای شما بهتر جواب میدهد.
۴. مضررات آن برای زنان باردار و کودکان
کودکان زیر سن قانونی بهتر است که چای سیاه ننوشند زیرا حاوی کافئین است که برای آنها خوب نیست.
در حالی که چای سیاه کافئین کمتری نسبت به قهوه دارد، اما هنوز هم ممکن است برای آنها خیلی زیاد باشد و میتواند منجر به وابستگی به کافئین، رشد ذهنی ضعیف و اعتیاد به کافئین شود.
هم چنین آن میتواند آنها را بیش فعال کند، باعث شود تمرکز خود را از دست بدهند و گستره توجه خود را کاهش دهند. به ویژه زنان باردار نباید مقدار زیادی کافئین مصرف کنند.
چای امنترین شرط برای آنها است، اما آنها هنوز هم باید مصرف چای خود را تنظیم کنند. زیرا مصرف بیش از حد کافئین باعث عوارض زیادی در بارداری میشود، از تولد کودکی با علایم ترک مصرف کافئین یا وزن کم هنگام تولد گرفته تا حتی سقطجنین.
بسیاری از زنان دوست دارند در دوران بارداری چای سیاه بخورند چون باعث میشود که آنها احساس راحتی کنند و به حالت تهوع و استفراغ آنها کمک میکنند.
بنابراین، برای اجتناب از مصرف بیش از حد، چای را حداکثر به ۳ فنجان در روز محدود کنید. هر چیزی بیشتر از آن به احتمال زیاد بر آنها و یا فرزندان آنها تاثیر منفی میگذارد. آنها همچنین میتوانند چای بدون کافئین را به عنوان یک جایگزین امتحان کنند.