مواد خوراکی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند
استفاده از برخی مواد غذایی میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. در اینجا به ۱۵ مورد از غذاهایی که بدن ما را در مبارزه با عوامل بیماریزا کمک میکنند اشاره خواهیم کرد:
سیستم ایمنی بدن شامل اندامها، بافتها، سلولها و مولکولهای بزرگ است. تقویت سیستم ایمنی کمک میکند تا بدن در برابر عوامل بیماریزا مقاومت بیشتری نشان دهد.
هنگامی که این سیستم با عامل بیماریزا برخورد میکند پاسخ ایمنی آغاز میشود. دراین حالت سیستم ایمنی پادتن (آنتیبادی)هایی را آزاد میکند که به مبارزه با پادزا (آنتیژن)ها میپردازد.
1.هویج
افرادی که در برنامهی غذایی روزانهشان هویج را فراموش نمیکنند به ندرت دچار سرماخوردگی میشوند. هویج حاوی میزان زیادی بتاکاروتین است که به سیستم دفاعی بدن برای تولید سلولهای کشندهی بیماریها، کمک میکنند. این سلولهای بسیار مفید بوده و به بدن برای مقابله و کشتن میکروبها کمک میکند.
۲. شکلات تلخ
شکلات تلخ حاوی آنتیاکسیدانی به نام تئوبرومین است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. اما باید توجه کنید که این ماده غذایی دارای کالری زیاد و چربیهای اشباع است و به همین علت باید به مقدار متعادل مصرف شود.
بدن ما به چه میزان امگا 3 و امگا 6 نیاز دارد؟
۳. زردچوبه
زردچوبه که یک ادویه مرسوم در غذاهای شرقی است بخاطر وجود یکی از ترکیبات خود به نام کورکومین میتواند در افزایش مقاومت سیستم ایمنی مفید واقع شود. کورکومین یک ماده ضدالتهابی و آنتیاکسیدان قوی است.ضدالتهاب به ترکیبات یا داروهایی اطلاق میشود که میتوانند التهاب ناشی از آسیبهای بیرونی یا درونی را کاهش دهند و درد را کم کنند.همچنین گفته میشود که کورکومین میتواند در درمان سندرم متابولیک، التهاب مفاصل، اضطراب و چربی خون بالا نقش موثری ایفا کند.
۴. ماهیهای چرب
ماهی آزاد (سمون)، ماهی تن و ماهی خالخالی دارای چربی خاصی در بافتهای خود هستند که برای سلامت مفیدند.چربی این ماهیها منبع خوبی از ویتامین اِی و دی و همینطور اسیدهای چرب اُمگا ۳ است.اسیدهای چرب اُمگا ۳ خانوادهای از اسیدهای چرب اشباع نشدهاند که برای تنظیم فعالیتهای بدن انسان ضروری هستند ولی در بدن انسان ساخته نمیشوند.این چربیها برای سلامت قلب و عروق مفیدند و عملکرد دستگاه ایمنی را بهبود میبخشند. همچنین مصرف مداوم این ماهیها میتواند التهاب مفاصل را کاهش دهد.
۵. بروکلی
بروکلی سرشار از ویتامین سی است. همچنین وجود آنتیاکسیدانهای قوی مانند سولفورفان میتواند در تقویت سیستم ایمنی اثر مثبتی داشته باشد.
۶. سیبزمینی شیرین
سیبزمینی شیرین سرشار از بتاکاروتن است. بتاکاروتن یک رنگدانه گیاهی زرد-نارنجی است که در گیاهان و میوههایی چون سیبزمنی شیرین، هویج و کدو تنبل یافت میشود.این ترکیب پیش ساز ویتامین آ است و به پوست کمک میکند سالم بماند. این ترکیب میتواند پوست را در برابر آسیبهای اشعه ماوراء بنفش ساطع شده از نور خورشید محافظت کند.
آنچه از ویتامین دی باید بدانید
۷. اسفناج
اسفناج حاوی مواد مغذی ضروری و آنتیاکسیدانهای بسیاری است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. اسفناج حاوی انواع فلاونوئیدها (رنگدانههای زرد)، کاروتنوئیدها (رنگدانههای زرد و قرمز)، ویتامین سی و ویتامین ای است. ویتامین سی و ای بدن را برای مقابله با عوامل بیماریزا کمک میکنند.
۸. زنجبیل
زنجبیل یک گیاه خوراکی و ادویه است که خاصیت دارویی دارد. از آنجایی که خاستگاه این گیاه آسیای جنوب شرقی است در طب سنتی چین جایگاه ویژهای دارد.در ایران باستان نیز این گیاه را با نام ژنگویر میشناختند و از آن برای درمان بیماریهای گوناگون بهره میبرند.زنجبیل دارای اثرات تسکین بخش بر روی دستگاه گوارش است و به همین علت مردم هند قرنها از آن به عنوان یک گیاه شفابخش یاد میکردند.بررسیها نشان میدهد که زنجبیل دارای خواص ضدالتهابی و ضدعفونیکننده است. با این حال، تحقیقات بیشتری لازم است تا اثرات احتمالی آن بر جلوگیری از بیماری را مشخص کند.
۹. سیر
سیر میتواند از سرماخوردگی و عفونتهای دستگاه تنفسی پیشگیری کند. این ماده غذایی حاوی آلیسین یک ترکیب ارگانوسولفور است که بخشی از سیستم دفاعی سیر در مقابله با آفات را تشکیل میدهد.به نظر میرسد که از آلیسین میتوان برای درمان باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیکها بهره برد. با این حال تحقیقات بیشتری نیاز است تا صحت این مساله را تایید کند.
۱۰. چای سبز
چای سبز حاوی مقدار کمی از کافئین است، بنابراین مردم می توانند آن را به عنوان جایگزینی برای چای یا قهوه سیاه استفاده کنند. نوشیدن آن همچنین ممکن است سیستم ایمنی را تقویت کند. چای سبز حاوی آنتیاکسیدانهای مختلف و فلاونوئیدها است که ممکن است خطر ابتلا به عفونتها و همینطور سرطان را کاهش دهد.
دستور تهیه سه غذایی که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند
۱۱. کفیر
کفیر یک نوشیدنی تخمیری حاوی باکتریهای زنده مفید و حاصل از شیر و دانههای کفیر است. منشاء این ماده کوههای قفقاز است.تحقیقات اولیه حاکی از آن است که نوشیدن کفیر ممکن است مقاومت سیستم ایمنی را افزایش دهد. مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت نشان داد که این ماده غذایی میتواند برای مبارزه با باکتریها، کاهش التهاب و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی مفید واقع شود.
۱۲. فلفل دلمهای و فلفل تند
این گیاه نیز حاوی ویتامین سی است. فلفل دلمهای جایگزین خوب غذایی برای افرادی است مصرف میوه برای آنها به دلیل بیماریهایی چون قند ممنوع یا محدود است.براساس مطالعات انجام شده آبپز کردن یا بخار پز کردن این گیاه بهتر از دیگر روشهای پخت آن در جهت حفظ ویتامین سی موجود در آن است. همچنین این ماده غذایی میتواند به صورت خام در سالاد یا کنار غذا مصرف شود.فلفل تند حاوی مادهای به نام کپسایسین است که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی دارد و در تقویت و بهبود سیستم ایمنی بدن نقش موثری ایفا میکند.کپسایسین میتواند در مقابل حملات رادیکالهای اکسیژن آزاد مقاومت کرده و از بدن در مقابل واکنشهای التهابی دفاع کند.
۱۳. بادام
بادام یکی دیگر از منبع عالی ویتامین ای است. این دانه گیاهی همچنین حاوی منگنز، منیزیم و فیبر است. مصرف روزانه یک چهارم فنجان بادام به عنوان یک میان وعده سالم میتواند سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و در مقابل بیماریها ایمن کند.
۱۴. مرکبات
مرکبات به عنوان یکی از غنیترین منابع ویتامین سی شناخته میشوند. ویتامین سی میتواند علائم سرماخوردگی را کاهش داده و مقاومت سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشد.
15. ماکیان
وقتی مریض هستید، سوپ مرغ تنها نقش یک غذای رژیمی با تاثیر تلقینی را ندارد. گوشت ماکیان نه تنها به بهبود علائم سرماخوردگی کمک میکند، بلکه همچنین میتواند در جلوگیری از بیماری هم موثر باشد. ماکیان مانند مرغ و بوقلمون سرشار از ویتامین B6 هستند. حدود ۸۵ گرم گوشت بوقلمون یا مرغ برای تامین ۴۰ تا ۵۰ درصد از نیاز روزانهی بدن شما به ویتامین B6 کافی است.
ویتامین B6 نقش مهمی در بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن ما دارد. این ویتامین همچنین برای تشکیل سلولهای قرمز خون جدید و سالم بسیار مهم است. آب گوشت یا سوپی که با پختن استخوان مرغ تهیه میشود، حاوی ژلاتین، کندروایتین و مواد مفید دیگری است که برای التیام دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفیدند.
16. بلوبری
بلوبری میوهای کوچک و ترش مزه از خانواده توتهاست. این میوه دارای آنتیاکسیدان است و میتواند در تقویت سیستم ایمنی نقش مهمی ایفاء کند.آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که اکسیداسیون (ترکیب اکسیژن با عناصر دیگر) را مهار میکنند. در فرآیند اکسیداسون رادیکالهای آزاد اکسیژن ایجاد میشوند که میتوانند به سلولها و بافتهای بدن آسیب برسانند. ویتامین ای و سی نمونههایی از آنتیاکسیدانها هستند. بلوبری همچنین حاوی یک فلانوئید به نام آنتوسیانین است که نوعی آنتیاکسیدان محسوب میشود و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. به عنوان مثال مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد نشان میدهد که وجود این ماده در مقابله با عفونتهای دستگاه تنفسی و افزایش کارکرد سیستم ایمنی موثر است.