فی جوا میوه آبانی
فیجوا میوه ی کم یابی است که احتمالا شما به ندرت نام آن را شنیده اید. این میوه در استانهای مازندران و گیلان به صورت محدود و پراکنده کشت می شود.
نام اصلی این میوه فی جوا می باشد .فیجوآ میوهای است که در برزیل بوجود آمده است. نام این میوه بهصورتهای فیجوآ، فیجوا، فیجوآ، فیجوا و فیجووا نوشته میشود. آن را با نام فوجیا نیز میشناسند. در ایران به طور محدود در استانهای گیلان و مازندران کشت میشود.
با فرارسیدن اواسط آبان ماه میوه فوجیا كه از خواص درمانی بسیار زیادی برخوردار است در شهرستانهای آستارا و تالش در شمال استان گیلان برداشت میشود.
فوجیا كه اصولا میوه مناطق مرطوب و نیمه گرمسیری شناخته میشود به اندازه گردو و با رنگی سبز از طرفداران بسیار زیادی در شمال گیلان برخوردار است و محدود بودن میوه باعث عدم نفوذ آن به دیگر مناطق كشور میشود.
مقاومت مناسب این میوه در برابر سرما زمینه مناسبی برای توسعه كشت در شمال گیلان را فراهم كرده است. این میوه از خواص جادویی در درمان گرفتگی شریان های قلب و گواتر ناشی از كمبود ید شناخته میشود.
این میوه مقادیر قابل توجهی ید ویتامینهای پی وای و مواد سودمندی مانند كومارین سینكو مارین و متیل بنزوات است.
میوه فوجیا بهصورت خام و همچنین بصورت فرآوری شده مانند مربا شربت كمپوت و حتی شكلات مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به سطح بالای استقبال مردم از آن تقریبا كمیاب بوده و بعنوان سوغات مناسبی به دیگر نقاط كشور نیز ارسال میشود.