9 حقیقت جذاب درباره فضا و کیهان که نمیدانستید
در مطلب زیر به بررسی چند حقیقت جالب راجع به فضا و کیهان می پردازیم.
بخارمگ- کیهان شناسی علمی مهم و یکی از علوم طبیعی است که به مطالعه سرآغاز و تکامل جهان و همچنین به مطالعه آینده جهان می پردازد. کیهان شناسی و آشنایی با فضا و کهکشان ها علمی پیچیده و جذاب است که طرفداران زیادی در جهان دارد. در مطلب زیر به بررسی چند حقیقت جالب درباره فضا و کیهان میپردازیم.
1. زهره و عطارد سیاراتی هستند که هیچ قمری ندارند:
در مجموع 176 قمر در منظومه شمسی وجود دارد. مثلا ماه قمر زمین است یا مثلا سیاره مشتری 79 قمر دارد، که برخی از آن ها از عطارد هم بزرگ تر اند. اما جالب است که بدانید سیاره زهره و عطارد هیچ قمری ندارند و از این جهت با سیارات دیگر متفاوت اند.
2. اگر سیاره ای از نزدیکی سیاه چاله عبور کند متلاشی می شود:
دانشمندان ناسا به مدت بیست سال یک ستاره را که در نزدیکی مدار سیاه چاله ای بزرگ حرکت می کرد را تحت نظر داشتند. آن ها هر سال مشاهده می کردند که ستاره کمی از مسیرش منحرف شده و به سیاه چاله نزدیک می شود و در نهایت در سال بیستم ستاره کاملا متلاشی شد. از این رو نتیجه گرفتند که اگر ستاره ای به سیاهچاله نزدیک شود متلاشی می شود.
3. سیاره زهره گرمترین سیاره منظومه شمسی است:
بسیاری از مردم فکر می کنند که چون عطارد نزدیک ترین سیاره به خورشید است باید از همه گرم تر باشد اما باید بدانید که سیاره زهره از همه سیارات گرم تر است. زهره در جو خود دارای گاز های بسیاری عجیبی است که باعث ایجاد اثر گلخانه در سراسر این سیاره می شوند. دمای این سیاره حدودا چهارصد درجه سانتی گراد است که از این رو گرم ترین سیاره منظومه شمسی محسوب می شود.
4. منظومه شمسی ما چهار و نیم میلیارد سال قدمت دارد:
طبق تحقیقات دانشمندان 14.5 میلیارد سال پیش بیگ بنگ اتفاق افتاد. با بیگ بنگ ماده و انرژی به وجود آمد و امروزه می توان با استفاده فیزیک کوانتوم تشخیص داد که کیهان چطور به وجود آمده است. در حقیقت علم کوانتوم برای توجیه نحوه تشکیل سیارات و کهکشان ها است. طبق این علم منظمومه شمسی حدود 4.5 میلیارد سال پیش به وجود آمده است و بعد از هفت میلیارد سال خورشید تمام سیارات از جمله زمین را در دل خود می بلعد، و به یک گوی بزرگ سوزان تبدیل می شود این یعنی تا دو و نیم میلیارد سال دیگر زمین و تمام سیارات به داخل خورشید می روند. البته نگران نباشید دو نیم میلیارد سال زمان زیادی است.
5. انسلادوس یکی از قمر های سیاره زحل حدود 90 درصد از نور خورشید را منعکس می کند:
سیاره زحل 150 قمر دارد. از جمله آن ها می توان به رئا،دیونه،تتیس،انسلادوس اشاره کرد. قمر انسلادوس کاملا یخ زده است و دمای سطح آن حدود منفی 200 درجه سانتی گراد است به همین دلیل سطح آن مثل آینه عمل می کند و نور خورشید را منعکس می کند.
6. بلند ترین کوه منظومه شمسی کوه المپیوس در سیاره مریخ است:
قله این کوi ارتفاعی معادل 25 کیلو متر دارد. یعنی سه برابر بلند تر از کوه اورست است. از طرف دیگر عرض این کوه حدود 114 هزار متر مربع است مساحتی به اندازه ایالت آریزونا آمریکا، همان طور که بسیاری از سیارات این منظومه با نام های خدایان خیالی روم و یونان باستان نام گذاری شده اند. این کوه هم با نام المپیوس که در یونان باستان وجود داشت و خدایان یونان باستان در بالای آن قرار داشتند نام گذاری شده است.
7. اولین مارپیچ کهکشانی که بشر موفق به کشف آن شد m51 نام دارد:
m51 نخستین مارپیچ کهکشانی است. که بشر موفق به کشف آن شده، مارپیچ ها خطوطی بزرگ و گرداب شکل هستند که از گاز ها و غبار های کیهانی تشکیل شده اند. در حقیقت کار این مارپیچ ها تولید ستاره است از آن ها به عنوان کارخانه ستاره سازی یاد می شود.
8.کهکشان راه شیری 105 هزار سال نوری طول دارد:
یک سال نوری یعنی ما با سرعت نور به مدت یک سال حرکت کنیم، مسافتی که در این زمان طی می شود را سال نوری گویند. از آن جایی که سرعت نور حدود 300 هزار کیلومتر در ثانیه است یعنی یک سال نوری حدود 9.5 میلیارد کیلو متر است. مسافتی فوق العاده بزرگ و غیر قابل تصور، حال تصور کنید که وسعت کهکشان ما که یکی از میلیارد ها کهکشان جهان است 105 هزار سال نوری است یعنی 105 هزار برابر اندازه یک سال نوری که حدود 9 میلیارد کیلومتر است.
9. وزن خورشید 330 هزار برابر زمین است:
اندازه خورشید یک میلیون و سیصد هزار برابر زمین است. بزرگترین سیاره منظومه ما مشتری است که حدود هزار برابر زمین وسعت دارد حال تصور کنید که خورشید یک میلیون و سیصد هزار برابر زمین وسعت دارد، در واقع اگر حجم تمام سیارات منظومه شمی را با هم جمع کنیم به عددی می رسیم که حدود یک درصد جرم خورشید است این ستاره غول پیکر بسیار سنگین است و وزنی معادل 330 هزار برابر زمین دارد.