کشتار کاتین؛ اعدام دسته جمعی هزاران افسر لهستانی توسط نیرو های شوروی
کشتار کاتین اعدام دسته جمعی 22000 افسر لهستانی توسط نیرو های شوروی است، که در سال 1940 رخ داد. و از آن به عنوان یک جنایت بزرگ یاد می شود. این جنایت سال ها به آلمانی نسبت داده می شد تا این که با انتشار اسنادی مهم حقیقت آشکار شد.
پیش زمینه:
اتحاد جماهیر شوروی طبق نظریات مارکسیت از ابتدا قصد صدور انقلاب خود و تشکیل جهان کمونیستی را داشت در حقیقت نظریه اینترناسیونالیسم که امروز هم برخی آم را مطرح می کنند یک اصل مارکسیتی است. طبق این نظریه مفاهیمی مانند مرز، وطن، کشور و پرچم از بین می رود و انسان ها در جهانی متحد و بدون مرز باهمکاری هم پیشرفت و ترقی می کنند. این نظریه نقطه مقابل ملی گرایی و میهن پرستی است که به آن ناسیونالیست می گویند.
برای همین از ابتدا ملی گرا ها از مخالفین درجه یک کمونیست بودند، پس از مرگ لنین و به قدرت رسیدن استالین،او نظریه سوسیالیسم در یک کشور را مطرح کرد که به این معنی بود که تا زمانی که شوروی به یک قدرت بزرگ تبدیل نشده نباید به فکر صدور انقلاب باشد.در حقیقت او هم به نطریه جهان مارکسیستی معتقد بود اما ابتدا می خواست کشور خود را به یک قدرت بزرگ تبدیل کند و بعد به فکر صدور انقلاب باشد.
ظهور هیتلر و نظام های فاشیستی در اروپا که تهدیدی برای قدرت های غربی مثل انگلستان، فرانسه و آمریکا محسوب می شد باعث خشنودی شوروی شد، هر چند که هیتلر و بقیه فاشیست ها مخالف شوروی بودند اما این مسئله هم شوروی را نگران نمی کرد استالین در ان مقطع می گفت:( اگر در اروپا جنگی رخ دهد باعث تضعیف آن ها می شود بهتر است آن ها با هم بجنگند تا با ما )
عقد پیمان ملوتوف ریبنتروپ:
در سال ۱۹۳۹ پیمانی بین یواخیم ریبندروپ و ویاچسلاو ملوتوف وزرای خارجه آلمان نازی و اتحاد جماهیر شوروی بسته شد طبق این پیمان شوروی و آلمان از جنگ با هم پرهیز می کردند آلمان متعهد شد که دست شوروی را برای حمله به مناطقی که روسیه تزاری در جنگ جهانی اول از دست داده بود باز بزارد، مناطقی مانند لتوانی، استونی، لتونی، بخش هایی از فنلاند و بخش شرقی لهستان شوروی هم متعهد شددر زمان جنگ مواد خام آلمان را تامین کند.
شروع جنگ جهانی دوم و حمله به لهستان:
جنگ جهانی دوم با حمله برق آسای آلمان به لهستان آغاز شد همزمان شوروی هم بخشی از شرق لهستان را به اشغال خود درآورد که در این اشغال تعداد زیادی را به اسارت گرفته شدند. فردای حمله آلمان به لهستان انگلیس و فرانسه بر علیه آلمان اعلام جنگ کردند و عملا جنگ جهانی دوم آغاز شد.
کشتار هزاران لهستانی در جنگل کاتین:
در اشغال بخش شرقی لهستان اسرای فراوانی به شوروی ارسال شدند آن ها در اردوگاه های اسرای شوروی نگه داری می شدند بیشتر اسرا، افسران ارتش لهستان ملی گرا ها، دگر اندیشان، و روشنفکران لهستانی بودند.اسرای لهستانی که در اردوگاه بودند چند بار دست به شروش زدند که هر بار سرکوب شدند در نهایت با دستور لاورنتی بریا وزیر اطلاعات شوروی و رئیس سازمان کمیسریای داخلی امور خلق حدود ۲۲۰۰۰ هزار نفر اسیر لهستانی تیرباران شده و و در گور های دسته جمعی در جنگل کاتین مدفون شدند.جنایتی فوق وحشتناک که حتی تصور آن هم سخت است تیرباران کردن هزاران فرد بی گناه بدون محاکمه و دادگاه و صرفا با چند نامه و ریختن اجساد آن ها در گور های دسته جمعی جنایتی وحشتناک و مافوق تصور است.
صحنه پرتاب افسر کشته شده در گور دسته جمعی
گسترش جنگ جهانی و آغاز حمله آلمان به شوروی:
در سال 1941 آلمان نازی با نقض قرارداد ملوتوف ریبنتروپ حمله گسترده خود را به شوروی آغاز کرد در این حمله علاوه بر سربازان آلمانی سرباز های بلغار، رومانیایی، بوسنیایی،ایتالیایی و اسپانیایی حضور داشتند که مجموع ان ها به سه میلیون نفر می رسید علاوه بر آن هزاران تانک و هواپمای آلمانی حمله گسترده ای را به شوروی شروع کردند
و ظرف چند ماه اوکراین و بلاروس را به اشغال خود در آوردند آن ها همزمان تبلیعات گسترده ای را در زمینه کشتار کاتین بر علیه شوروی آغاز کردند. نازیها اخبار را به شتاب پخش کردند و اعلام کردند که در پیرامون جنگل کاتین، گورهای بینام و نشانی کشف شده که بقایای ۴۱۴۳ جسد را در خود دارد، تمام قربانیان لباس افسران لهستانی به تن دارند و اعلام شد که بی گمان مسئول این جنایت دولت شوروی است.
دولت شوروی با رد این ادعا آن را خیمه شب بازی دشمن اعلام کرد و گفت خون هزاران قربانی بر گردن فاشیست های جنایت کار است و هیچ لهستانی حرف آن ها را باور نمی کند.
شکست آلمانی ها در جنگ و پنهان کاری در مسئله جنگل کاتین:
با شکست آلمان در جنگ و برگزاری دادگاه نورنبرگ روس ها تقصیر را به گردن آلمانی ها انداخته و آن ها را متهم کردند بعد از جنگ چند نهاد حقوق بشری تحقیقاتی کردند و شوروی را مقصر دانسته اما هیچ وقت به نتیجه قطعی نرسید.
پس از فروپاشی شوروی:
بوریس یلستین اولین رئیس جمهور جمهوری فدرال روسیه در سال ۱۹۹۲ به نقش مقامات کمونیست در واقعه کشتار کاتین اشاره کرد و ضمن پذیرفتن ان از مردم لهستان عذر خواهی کرد.
در سال ۲۰۱۰ دیمیتری مدودف با انتشار نامه ای که به تازگی آن را از اسناد پلیس مخفی شوروی استخراج کرده بود به نقش شوروی در این اقدام اشاره کرد.
داستان از این قرار است که پس از چند شورش توسط اسرای لهستانی لاورنتی بریا رئیس سازمان کمیسریای داخلی امور خلق که همان سازمان اطلاعات شوروی بود طی نامه ای به مقامات باالاتر از خود خواستار اعدام تمامی اسرا شده متن نامه به شرح زیر است:
تعداد بسیاری از افسران پیشین ارتش لهستان، پرسنل پلیس، مأموران اطلاعاتی، ناسیونالیستها، ضد انقلابیون، فراریها و دشمنان قسم خورده و کینهتوز نظام شوروی، در اردوگاههای «کمیساریای خلق برای امور داخلی» NKVD و در مناطق غربی اوکراین و بلاروس هستند. افسران ارتش و پلیس دست از تحریک برنمیدارند و منتظرند آزاد شوند تا به فعالیتهای ضدانقلابی خودشان علیه نظام شوروی ادامه دهند. کمیساریای خلق برای امور داخلی (NKVD) به شورش و فعالیتهای ضدانقلابی در استانهای غربی اکراین و بلاروس، بو بردهاست و معلوم شده، افسران سابق لهستان… در آن نقش بارزی دارند. در میان متخلفان بازداشتی تعداد قابل توجهی جاسوس و ضدانقلاب وجود دارد...بریا در ادامه نامه تعداد اسرا و درجه نظامی آنان را شرح میدهد و تأکید میکند که زندانیان که در میان آنها کشیش، زمیندار، کارخانه دار، جاسوس، زندانبان، ژاندارم و مهاجر فراری هم دیده میشود، همه دشمنان خلق و اتحاد شوروی هستند و باید اعدام شوند. استالین هم موافقت میکند.ضمنا در این نامه علاوه بر امضا استالین امضا مولوتوف، کالینین، وروشیلف، کاگانویچ هم به چشم می خورد یعنی تمام مقامات رده بالای شوروی این مسئله را تایید کردند و با دستور آن ها این جنایت رخ داده است.
فیلم کاتین:
در سال ۲۰۰۷ فیلمی به نام کاتین در کشور لهستان ساخته شد که به وقایع این جنایت می پردازد و دیدن آن خالی از لطف نیست.