آشنایی با "زاندرا رودز" طراحی که در دنیای مد انقلاب کرد و مسیر پر چالش موفقیت او
طراح لباس و پارچه انگلیسی و چهره سمبلیک این عرصه خانم زاندرا رودز Zandra Rhodes دارندهی مدال رتبه "زن پیشرو" از امپراتوری بریتانیا است. دلیل این انتخاب خلاقیت او در به کار گرفتن پارچهها است. او با استفاده از پارچههای چاپی که هر کدام قصهای در قلب خود دارند، انقلابی در شکل لباسها ایجاد کرد. رودرز از طراحان پیشگامی است که مدل لباسهای خرده فرهنگ "پانک" را با لباسهای شیک خیابانی در هم آمیخت و به همین دلیل به او لقب پرنسس پانک را دادها
طراح لباس و پارچه انگلیسی و چهره سمبلیک این عرصه خانم زاندرا رودز Zandra Rhodes دارندهی مدال رتبه "زن پیشرو" از امپراتوری بریتانیا است. دلیل این انتخاب خلاقیت او در به کار گرفتن پارچهها است. او با استفاده از پارچههای چاپی که هر کدام قصهای در قلب خود دارند، انقلابی در شکل لباسها ایجاد کرد. رودرز از طراحان پیشگامی است که مدل لباسهای خرده فرهنگ "پانک" را با لباسهای شیک خیابانی در هم آمیخت و به همین دلیل به او لقب پرنسس پانک را دادهاند.
زاندرا کیست؟
زاندرا در بندر نظامی چاتام واقع در ایالت کنت انگلستان در سال ۱۹۴۰ میلادی به دنیا آمد. او در دانشکده هنر "میداوی" تحصیل کرد و توانست بورسیه تحصیل در رشته طراحی پارچه در دانشکده سلطنتی هنرهای لندن را به دست بیاورد.
مسیر پر فراز و نشیب تا موفقیت
پس از فارغ التحصیلی، نخستین طراحی پارچه او از سوی برند تجاری معروفی به نام "هیلز" و "فول اند تامن" انتخاب شد. با این وجود همه کار او را نمیپسندیدند و برخی کارگاههای تولید پارچه در انگلستان کار او را فراهنجار توصیف کردند. این حرف و حدیثها او را به افتتاح یک مغازه به نام The Fulhalm Road clothes Shop همراه با شریکش سیلویا آیتون در سال ۱۹۶۷ میلادی سوق داد.
چندی بعد شراکتش به هم خورد و مغازه تعطیل شد. زاندرا کار انفرادی در زمینه مد و لباس را پیش گرفت و مجموعه مد خود را به نیویورک منتقل کرد. نویسنده "دیانا فریلند" مجموعه او را در مجله فوگ آمریکا معرفی کرد. همزمان مجلههای بریتانیایی نیز طرحهای زاندرا که با حریر شیفون، پشمهای پر نقش و نگار و لباسهای تهیه شده از پارچه کالیکوی پشمی چاپی بود را منتشر کرد.
در طول مسیر هنری پر فراز و نشیب، او برای چهرههای سرشناسی مثل پرنسس دایانا، الیزابت تیلور، ژاکلین کندی، دیبی هری، ایزابلا بلو، پاریس هیلتون، جوآن ریورز، لورین باکال و مایکل پرس کنت، لباس طراحی کرد.
در سال ۲۰۱۹ او پنجاهمین سال حضورش در عرصه مد را جشن گرفت. این مراسم در نمایشگاه گذشتهنگر در موزه لباس و پارچه لندن برگزار شد و کتابی از انتشارات دانشگاه ییل تحت عنوان: زاندرا رودز... ۵۰ سال شگفتانگیز و یک فیلم مستند هم پس از آن به نام "زاندرا با حرف z" تولید شد.
در این گزارش مصاحبه با او را میخوانید:
*از ۵۰ سال پیش تاکنون، از زمانی که شما وارد دنیای مد شدید، مد چقدر تغییر کرده است؟
من کارم رو در یک استودیوی کوچک در محله بایزووتر در لندن شروع کردم. خودم با دستان خود، روی پارچهها نقش میزدم و هر لباسی تکدوخت بود اما امروز اوضاع فرق کرده و خلاقیت کمتری در آن وجود دارد. تولیدات انبوه و فرهنگ مصرف گرایی بسیاری از عادات بازار را تغییر داده و طراحان نیز مجبورند که با این روند پیش بروند.
*به نسلهای جدیدی که وارد این عرصه میشوند چه توصیهای دارید؟
پارچهها بسیار مهم هستند و در زندگی ما اثر میگذارند. جوانان باید هر چیزی را درباره آنها یاد بگیرند و بدانند که این منسوجات چگونه روی مد اثر میگذارد. باید شادی را در پارچه و به طور کلی در همه متعلقات انسان بکاریم. باید شب بیداری بکشیم، مطالعه کنیم و به تمرین کردن بپردازیم تا بتوانیم با شرکتهای بزرگ همکاری کنیم. هر کسی هم وارد این حرفه میشود باید راه خودش را پیدا کند.
*درباره استحکام و ماندگاری لباس چه دیدگاهی دارید؟
برای با فرهنگ شدن نسل جوان احساس مسئولیت میکنم، ما نمیتوانیم هر روز لباس بخریم. اگر به طراحیهای دوران خودمان نگاه کنیم میبینیم که لباس از مادربزرگ به نوهها به ارث رسیده و نسل به نسل منتقل شده، زیرا جنس و طراحی عالی بوده است. احساس میکنم نسل اینترنتی همه چیزشان خلقالساعه و با عجله پیش میرود. چه در بحث تبلیغات، فروش و یا خرید، و سلبریتیها در این موضوع نقش دارند.
تابناک