طرز تهیه کبه گوشت و بلغور؛ طعمی دلپذیر از خاورمیانه
در این مطلب از بخارمگ با طرز تهیه کبه، غذای محبوب خاورمیانه آشنا شوید:
کُبه چیست؟
کیبه «kibbe»، کبه یا کپه عربی یک غذای خاورمیانهای و اصالتا لبنانی است که در اصل با بلغور گندم، پیاز رنده شده، گوشت چرخکرده گوسفند، بز یا شتر و ادویههایی مثل زردچوبه و جوزهندی، فلفل قرمز و سیاه و میخک درست میشود. کپه را معمولا به شکل توپ گرد یا کمی کشیدهتر و شبیه توپ بیسبال درست میکنند.
ادویه های مختلفی در کبه استفاده می شوند و برای سرو آن از ارده یا سس های بر پایه ماست استفاده می کنند. از محسنات کبه این است که می توان آن را هم در فر پخت و هم در روغن سرخ کرد. پس حتی اگر برنامه غذایی کم کالری داشته باشید هم این غذا بسیار مناسب شماست. نکته مهم در تهیه این غذا یکدست بودن بافت روی کبه است که فقط با چرخ کردن خمیر بلغور و داشتن بلغور خیسانده و نرم خمیری شکل بدست می آید. بعلاوه، حتما در استفاده از ادویه جات معطر و طعم دهنده دست و دلباز باشید. کبه ای که خمیر بلغور آن بی نمک و کم ادویه باشد چندان دلچسب نخواهد بود. حتما کبه ها به آرامی در روغن داغ ، تأکید می کنم داغ، گذاشته شوند و روی حرارت ملایم سرخ و پخته شوند چون لایه رویی این کبه گوشتی است خیلی مهم است که کامل بپزد
در این مطلب قصد داریم کُبه گوشت و بلغور را آموزش دهیم:
مواد لازم:
-بلغور گندم: ۲۰۰ گرم، خیسانده
-گوشت چرخکرده: ۷۰۰ گرم (۳۰۰ گرم برای مخلوط بلغور و ۴۰۰ گرم برای داخل کبه)
-برگ نعناع تازه: ۱ پیمانه (یا کمی نعناع خشک)
-ادویه بهارات یا هر ادویه معطر دلخواه برای گوشت
-نمک، فلفل سیاه و قرمز، زردچوبه، پاپریکا: به میزان دلخواه
-پودر زیره سبز: نصف قاشق غذاخوری
-پیاز: ۲ عدد، (یکی رنده شده برای بلغور و دیگری خرد شده نگینی برای گوشت)
-روغن زیتون: ۳ قاشق غذاخوری
-دانه کاج و خلال بادام: جمعا ۵۰ گرم
بلغور را از چند ساعت خیس کرده و سپس آب آن را می گیریم، گوشت را به همراه بلغور و پیاز چرخ می کنیم و در آخر نمک و فلفل و هل را به آن اضافه می کنیم. مواد را خوب ورز می دهیم تا به شکل خمیر صاف و یکدست درآید.
نکته: در صورتی که زمان کافی برای خیساندن بلغور ندارید، بلغور را در ظرف مناسبی ریخته و روی آن آب بریزید و به مدت ده دقیقه در مایکروفر قرار دهید تا آب داخل بافت بلغور رفته و به اندازه کافی پف کند.
یک عدد پیاز را رنده ریز کرده یا همراه نعناع در غذاساز ریخته و هم بزنید تا خمیر یکدستی بدست آید. سپس با سیصد گرم از گوشت چرخکرده مخلوط کنید.
خمیر بدست آمده را با خمیر بلغور مخلوط کرده و خوب ورز دهید و یا مجددا در غذاساز بریزید تا خمیر چسبناک و یکدستی بدست آید.
برای مواد داخل کبه، ابتدا پیازهای خردشده را به همراه نمک و فلفل و ادویه سرخ می کنیم و گوشت را به آن اضافه کرده و تفت می دهیم، در آخر بادام و دانه های کاج را اضافه کرده و کمی دیگر تفت میدهیم.
به اندازه یک نارنگی کوچک از مخلوط گوشت و بلغور را برداشته داخل کف دست صاف می کنیم و مانند شکل، از مواد گوشتی داخل آن گذاشته و کبه را می پیچیم. اگر مواد چسبندگی داشت، بهتر است دست خود را با آب خیس کرده و بعد کبه ها را بپیچید.
سپس کبه های آماده شده را در روغن داغ سرخ می کنیم.
اگر تمایل داشتید میتوانید کبه ها را در فر بپزید، فر را در دمای ۱۷۵ درجه گرم کنید. کف ظرف را کمی چرب کنید، کبه را در ظرف به صورت سه لایه، دو لایه اول و آخر مخلوط بلغور و لایه وسط گوشت سرخ شده بریزید و صاف و یکدست کنید. ضخامتش باید بین دو تا ۲/۵ سانت باشد. سپس رویش را هم دو سه قاشق روغن زیتون ریخته و به مدت ۳۵ تا ۴۰ دقیقه بسته به ضخامتش در فر داغ بپزید. سپس در همان ظرف برشهای لوزی شکل داده همراه سس ماست سرو کنید.
سس ماست مخصوص کبه ترکیبی از ماست، سیر رنده شده و نعناع خشک تا تازه و خرد شده است.