آشنایی با خواص و مضرات باقلا
باقالا یكی از محبوب ترین حبوبات ایران به شمار می آید. طعم، بو و مزه آن به خصوص اگر با گلپر و سركه آبپز شود، خاطرات دربند و دركه و شب های سرد زمستان را به بهترین نحو تداعی می كند! از طرف دیگر، باقالا پلو با گوشت پایه ثابت منوی غذای مهمانی ها و عروسی ها به حساب می آید و كمتر كسی پیدا می شود كه به این پلوی خوش رنگ و خوش طعم علاقه ای نداشته باشد.
باقلا از خانواده حبوبات است و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. باقلا یکی از غنی ترین منابع فیبر و پروتئین در میان مواد غذایی است. بهطوریکه در هر ۱۰۰ گرم باقلا ۲۶ میلیگرم پروتئین و ۲۸ میلیگرم فیبر وجود دارد. خواص باقلا در کمک به کاهش فشار خون و کاهش خط ابتلا به بیماری های قلبی بسیار موثر است. در این مقاله چطور شما را با خواص باقلا، ارزش غذایی باقلا، طرز تهیه چاشنی باقلا و آووکادو و مضرات باقلا آشنا خواهیم کرد.
بهعلاوه، در میان مواد غذایی، باقلا یکی از موادی است که بیشترین مقادیر فولات را دارد. با خوردن فقط یک لیوان باقلای پخته میتوانید ۱۷۷ میکروگرم معادل ۰٫۱۷۷ میلیگرم فولات دریافت کنید. فولات برای سوخت و ساز انرژی مفید است و به تقویت سیستم عصبی کمک میکند. همچنین به تولید گلبولهای قرمز سالمتر کمک میکند و برای خانمهای باردار هم فواید بسیاری دارد. این تمام ماجرا نیست. برخی تحقیقات نشان میدهند مصرف باقلا خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و افسردگی را هم کاهش میدهد.

یک لیوان (۱۷۰ گرم) از دانههای بزرگ باقلای پختهشده حاوی این مواد مغذی است:
۱۸۷ کالری
۳۳,۴ گرم کربوهیدرات
۱۲,۹ گرم پروتئین
۰,۷ گرم چربی
۹,۲ گرم فیبر
۰,۱۷۷ میلیگرم فولات (۴۴ درصد از میزان توصیهشده روزانه)
۰,۷ میلیگرم منگنز (۳۶ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۴ میلیگرم مس (۲۲ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۲۱۲ میلیگرم فسفر (۲۱ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۷۳,۱ میلیگرم منیزیم (۱۸ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۲,۵ میلیگرم آهن (۱۴ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۴۵۶ میلیگرم پتاسیم (۱۳ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۲ میلیگرم تیامین (۱۱ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۱,۷ میلیگرم روی (۱۱ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۲ میلیگرم ریبوفلاوین (۰ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۰۰۴۹ میلیگرم ویتامین K (شش درصد میزان توصیهشده روزانه)
۱,۲ میلیگرم نیاسین (۶ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۱ میلیگرم ویتامین B6 (شش درصد میزان توصیهشده روزانه)
۶۱,۲ میلیگرم کلسیم (۶ درصد میزان توصیهشده روزانه)
۰,۰۰۴۴ میلیگرم سلنیم (۶ درصد میزان توصیهشده روزانه)

فولات
فولات در فرایندهای بیوشیمیایی زیادی تأثیر دارد. ازجملهی آنها میتوان به تولید مواد ژنتیک، ساختن سلولها و سوختوساز آمینواسیدها اشاره کرد. فولات همچنین برای تولید و رشد سلولهای جدید ضروری است. اگر قبل و در طول بارداری از فولات استفاده کنید، احتمال ابتلای نوزادتان به اختلالات مادرزادی کاهش پیدا میکند.
طبق تحقیقات مرکز مکملهای غذایی همهی ما برای تولید گلبولهای قرمز سالم و جلوگیری از کم خونی به فولات نیاز داریم.
یک لیوان باقلای پختهشده حاوی ۴۴ درصد میزان روزانهی فولات است.
آهن
باقلا هم مانند بیشتر دولپهایها سرشار از آهن هستند. یک لیوان باقلا ۳ میلیگرم آهن دارد. این میزان ۳۲ درصد آهن موردنیاز روزانه برای مردان و ۱۴ درصد میزان موردنیاز روزانه برای زنان است. مهمترین وظیفهی آهن حمل کردن اکسیژن به تمام نقاط بدن است. ولی آنزیمهایی هستند که بهکمک آهن، کمبود اکسیژن در بدن را حس و کمک میکنند تا بدن با شرایط جدید تطبیق پیدا کند.
آهن همچنین بهعنوان آنتی اکسیدان به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. گلبولهای سفید خون باکتریها را از بین میبرند. این آنتیاکسیدانها از گلبولهای سفید محافظت میکنند.
روی
آنتیاکسیدانها درواقع پروتئینهایی هستند که فرایندهای شیمیایی داخل بدن را تسریع میکنند. طبق تحقیقات لینوس پالینگ (Linus Pauling) تقریبا ۱۰۰ آنزیم در بدن وجود دارند که برای کار خود به روی نیاز دارند.
روی برای رشد طبیعی بدن ضروری است. کمبود روی میتواند باعث تأخیر در رشد و یا رشد ناقص سیستم عصبی شود. اگر بهاندازهی کافی در بدن خود روی نداشته باشید، سیستم ایمنی شما ضعیفتر خواهد شد. کمبود روی باعث میشود گلبولهای سفید کمتری داشته باشید.
روی موجود در یک لیوان باقلا ۱۵ درصد میزان موردنیاز روزانهی مردان و ۲۱ درصد میزان موردنیاز روزانهی زنان را تشکیل می دهد.

بیشتر بخوانید:
طرز تهیه چهار خورش بهاری
طرز تهیه مربای کدو حلوایی