8 چیزی که باد شکم تان درباره سلامت شما فاش میکند
تولید گاز در دستگاه گوارش یکی از مشکلات شایع برای بسیاری از مردم جهان است. در بیشتر موارد، گاز رها شده نشانهای از وجود مشکل بزرگتر در بدن است، که باید به آن توجه شده و با پزشک مشورت شود. در اینجا به 8 نشانه در مورد گازهای شککمی میپردازیم:
نفخ یک فرآیند بیولوژیکی است. به طور کلی نفخ ناشی از تجمع گاز در دستگاه گوارش است. نفخ میتواند به ناراحتی شکمی منجر شود. بعضی افراد سایر علل بزرگی شکم، مانند چربی جدار شکم، تجمع مایع داخل شکم و تومورهای شکمی را به اشتباه نفخ توصیف میکنند.
به طور طبیعی همراه با غذا و مایعات گاز وارد معده میشود. گاهی نیز داخل دستگاه گوارش در اثر هضم غذا گاز تولید میشود. در حالت عادی دفع 15 تا 20 مرتبه گاز در شبانه روز طبیعی است. ولی برخی بیماران احساس میکنند که دفع گاز در آنها بیشتر از معمول است یا از بوی نامطبوع آن شکایت دارند؛ در چنین حالتی نفخ اتفاق افتاده است.
مفیدهای گاز آور میخورید
خوردن مقدار زیادی لوبیا، کلم، گل کلم ، کلم بروکسل ، جوانه بروکسل یا سبوس بسیار برای بدن مفید هستند اما همه این غذای پرفایده، سرشار از فیبر است که کمک میکنند دستگاه گوارش شما در حال حرکت باشد و به تنظیم قند و کلسترول خون کمک می کند و غذاهایی مناسب برای کنترل و کاهش وزن هستند. اثر کمتری از ایده آل ، تا حدودی شرم آور ، اما نمی تواند به آن کمک کند.
تنها مشکلی که این خوراکیهای سرشار از فیبر دارند، ایجاد گاز زیاد در روده است که کنترل خارج نشدن آن کمی سخت است. به این دلیل است که معده و روده شما نمی تواند مقداری از کربوهیدرات ها - قند ، نشاسته و فیبر را در غذاهایی که می خوریم جذب کند. تولیدکنندگان بدنام گاز شکم، مانند کلم بروکلی و لوبیا ، از نظر نوعی کربوهیدرات به نام رافینوز سرشار هستند. وقتی قندهای غیر قابل هضم مانند رافینوز به روده بزرگ می رسد ، باکتری هایی که در آن قسمت از دستگاه گوارش ما زندگی می کنند از آنها تغذیه میکنند و به عنوان یک محصول فرعی گاز تولید می کنند.
خیلی سریع غذا می خورید
فرقی نمی کند که کلم بروکلی یا یک کاسه زغال اخته میخورید، شما هربار که می خورید یا می نوشید، هوا را بلع می کنید ، بنابراین هر چه سریعتر این کار را انجام دهید ، هوای بیشتری را نیز می بلعید. آروغ زدن معمولاً هوا را از شکم شما خارج می کند ، اما هر چیزی که در آن باقی بماند مسیر دستگاه گوارش تحتانی شما را پیدا می کند و از طرف دیگر بیرون میرود. همچنین ممکن است هنگام جویدن آدامس یا مکیدن یک آب نبات یا نوشیدن با نی هم میتواند هوای زیادی وراد معده کند.
باکتری های روده شما نامتوازن است
دستگاه گوارش خود را به عنوان یک لوله عضلانی طولانی فکر کنید. مواد غذایی در قسمت بالا قرار دارند و ماهیچه ها به طرف آن فشار می آورند تا آنها را به سمت پایین هل بدهند. دکتر گروس می گوید: "به طور معمول ، روده های کوچک باعث انقباضات شدید برای هدایت مواد غذایی به روده بزرگ می شوند، اما بعضی اوقات داروها، عفونتها ، برخی بیماری ها و شرایط (مانند دیابت یا شرایط عصبی عضلانی) یا عوارض ناشی از جراحی می توانند در این "موج خروج گاز از روده" اختلال ایجاد کنند. در این حالت باکتریها در روده کوچک زمینگیر میشوند و رشد بیشتر میکنند و گاز بیشتر تولید میکنند.
آی بی اس دارید IBS
بیماری آی بی اس روده یا سندروم روده تحریک پذیر اختلالی است که روی روده بزرگ تاثیر میگذارد . این بیماری با درد و نفخ همراه است . انقباضات عضلانی هماهنگ که باعث می شود غذا از معده به سمت راست روده منتقل شود، که باعث ایجاد گاز ، نفخ و اسهال می شود. یا ممکن است سرعت حرکت بسیار کند باشد و تا حد یبوست پیش برود. اعصاب موجود در روده شما نسبت به نفخ و کششی که گاز در روده ایجاد می کند، بسیار حساس شوند. در بسیاری موارد، تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی ممکن است باعث تسکین شود: "برای مثال ، ورزش برای افراد مبتلا به IBS بسیار مهم است ، زیرا به اخراج گاز کمک می کند." پیروی از رژیم های غذایی خاص که تولید گاز را محدود می کند نیز کمک می کند.
نوشیدن شیر باعث گوز میشوند
خوردن ماست، پنیر و سایر محصولات لبنی نیز همینطور است. مقداری آنزیم بنام لاکتاز که این ماده در روده کوچک ساخته شده است و وظیفه تجزیه لاکتوز-قند موجود در شیر را به اجزا سادهتری که برای هضم آن برای روده راحتتر است را دارد. عدم تحمل لاکتوز به علت نبودن یک آنزیم رودهای «لاکتاز» رخ میدهد. لاکتاز با شکستن قند شیر و تبدیل آن به دو قند کوچکتر به نامهای گلوکز و گالاکتوز، موجب جذب لاکتوز در روده میشود. کمبود لاکتاز به معنی تجزیه شدن لاکتوز توسط باکتریهای روده است و این سبب افزایش گاز در روده میشود.
تقریبا تمام افراد در زمان تولد آنزیم لاکتاز و توانایی هضم لاکتوز را دارند. در بیماری عدم تحمل لاکتوز، لاکتاز در اثر اختلالات ژنتیکی یا بیماریهایی که لایهی پوششی روده را تخریب میکنند، کاهش مییابد.
به گلوتن حساس هستید
دکتر گروس می گوید ، هیچ کس نمی تواند این پروتئین موجود در گندم ، جو و چاودار را هضم کند ، اما اگر به بیماری سلیاک مبتلا باشید ، خوردن گلوتن در واقع باعث ایجاد پاسخ ایمنی در روده کوچک شما می شود. این واکنش می تواند باعث بروز نقصان در روده شود و بر توانایی آن در جذب مواد مغذی تأثیر بگذارد. و این آسیب می تواند باعث گوز اضافی ، اسهال و حتی کاهش وزن شود. دکتر گروس می گوید: "افراد فاقد سلیاک(افراد سالم) این تغییرات را در روده کوچک ندارند ، اما ممکن است در واکنش به گلوتن که نمی تواند جذب و تجزیه شود، نفخ بگیرند." محققان تخمین می زنند كه طبق گفته كلینیك مایو ، فقط 20 درصد از مبتلایان به سلیاک بیماریشان تشخیص داده میشود. اگر به حساسیت به گلوتن یا بیماری سلیاک مشکوک هستید، با پزشک خود مشورت کنید.
قند مصنوعی مصرف میکنید
قندهای مصنوعی حاوی کالری بسیار اندک، یا فاقد کالری، هستند؛ بنابراین، این مواد برای آدمهایی که نمیخواهند سطوح قند خونشان بالا برود، جایگزین بسیار خوبی خواهد بود. اما برای سیستم هضم غذای همه افراد به راحتی نمی توانند شیرین کننده های مصنوعی مانند سوربیتول ، مانیتول و زایلیتول را تحمل کنند. بعلاوه ، آنها حاوی الکل های قند هستند که می تواند باعث گوز و نفخ شود.
اسفنکتر(مجرای مدفوع) تنگ
سفتی ماهیچه اسفنکتر در سرعت و فشار حرکت گازهای شکمی تاثیر دارد. و باعث صدادار شدن گوز میشود. و اگر گوزهای شما مانند تخم مرغ های فاسد شده بو میدهند ، احتمالاً به این دلیل است که چیزی که خورده اید گوگرد تولید کرده است.
بیشتر گازهایی که آزاد می کنیم مخلوط بی بو از دی اکسید کربن ، اکسیژن ، نیتروژن ، هیدروژن و بعضا متان است. با این حال ، هنگامی که باکتریها لوبیا، کلم، گوشت و سایر غذاهای سولفور بالا را تجزیه می کنند، مقدار کمی از ترکیبات گوگرد ایجاد می کند.
منبع: Readersdigest