دستور تهیه دُیماج
دُیماج یا دگماژ یک غذای محلی منسوب به استانهای قزوین و آذربایجان شرقی است. این غذای سبک برای افطار و عصرانه و پیش غذا مناسب است. دیماج را به راحتی و هر زمانی که بخواهید میتوانید درست کنید. چون مواد اولیه آن در هر خانهای پیدا میشود.
باید مقداری از دیماج را در استکان کمر باریک بریزید و روی آن را با قاشق فشار دهید. استکان را برعکس کنید و آهسته به پشت آن ضربه بزنید و دیماج لقمه شده را میل کنید. تبریزیها در تهیه این غذا از ماست خامهای و پنیر تبریزی استفاده میکنند. دُیماج به خاطر سبک بودن و مواد به کار رفته در آن یک غذای مقوی برای کودکان به شمار میرود.
گفته میشود این غذا در قدیم در همدان برای ماه رمضان نیز درست میشده و همدانیها در تهیه آن از تخم رازیانه و روغن حیوانی استفاده میکردند. یکی از موادی که در این غذا کاربرد دارد گردو میباشد. در گردو، منیزیم و فسفر نیز وجود دارد. مقداری روی، آهن، کلسیم و سلنیوم نیز پیدا شده است. گردو حاوی بیشترین مقدار ویتامینهای B ۶، B ۱ و B ۵ (پانتوتنیک اسید) میباشد. در گردو ویتامینهایی نظیر E، B ۳ و B ۲ نیز وجود دارد. اگر از این دستور پخت قزوینی خوشتان آمد میتوانید سری به طرز تهیه سایر دسرها و شیرینیهای قزوینی بزنید.
مواد لازم
نان لواش خشک شده: ۵۰۰ گرم
سبزی خوردن: ۲۵۰ گرم
پیاز بزرگ: ۲ عدد
سیر: سه تا چهار حبه
گردو خرد شده: یک پیمانه
خیار: دو عدد
کره: ۱۰۰ گرم
پودر گلپر: یک قاشق غذا خوری
سماق: ۱ قاشق مربا خوری
پنیر: نصف پیمانه
شیر یا دوغ: به میزان لازم
فلفل: به مقدار لازم
زردچوبه: به مقدار لازم
مراحل پخت
پیازها را خلالی خرد کرده و با کره سرخ کنید.به پیاز سرخ شده زردچوبه اضافه کنید.نان لواش خشک شده را خرد کنید و روی آن کمی آب، شیر یا دوغ بریزید تا خیس شود.
سبزی، گوجه، خیار و گردو را ساطوری خرد کرده و با هم مخلوط کنید.
پنیر له شده را با سماق، گلپر و سیر و فلفل مخلوط کنید و روی سبزیجاتی که قبلا خرد کردید بریزید.
پیاز داغ را به مخلوط اضافه کنید.
نان لواش خیس را هم بیفزاید.
مواد را داخل یک ظرف جدید بریزید و اجازه بدهید تا نیم ساعت در یخچال استراحت کنند.
پس از نیم ساعت غذای شما آماده استفاده است.
در فصل تابستان میتوانید این غذا را همراه با هندوانه خنک یا انگور و سبزی خوردن میل کنید. قزوینیها روش خاصی برای سرو این غذای خوشمزه و عجیب دارند.
منبع: غذالند