لحظهی برخورد جرم عظیم به سیارهی مشتری + فیلم
هفتهی گذشته برخی از منجمان آماتور سراسر جهان که تلسکوپهای خود را مثل همیشه به سمت سیارهی مشتری نشانه رفته بودند، ناگهان با درخششی عجیب در این غول گازی منظومهی شمسی روبهرو شدند که از برخورد یک جرم بزرگ به این سیاره حکایت داشت.
با تحلیل دادههای منجمان از سراسر جهان مشخص شد که این نور ناگهانی، بر اثر یک ماهواره یا هواپیما نبوده و واقعا جرمی به درون ابرهای مشتری سقوط کرده است. طبق اعلام پایگاه نجومی اسکایاندتلسکوپ این هشتمین مورد در طول ۲۷ سال گذشته است که برخورد یک جرم به مشتری دیده میشود.
در سال ۱۹۹۴ میلادی بود که قطعات دنبالهدار «شومیکر-لوی ۹» (Shoemaker-Levy 9) به غول گازی منظومهی شمسی برخورد و برای مدتی باعث متلاطم شدن جو بالایی آن شدند. «پل برن» (Paul Byrne) استادیار علوم زمین و سیارهای در دانشگاه واشنگتن گفت: «این برخورد حفرهای غولپیکر به اندازهی زمین را در ابرهای مشتری ایجاد کرد.» هرچند مشتری که بسیار بزرگتر از زمین است، به سادگی این حفره را ترمیم کرد.
برخورد قبلی هم در سال ۲۰۱۹ روی داد. این بار اما تصاویر جذاب بیشتری توسط منجمان سراسر جهان ثبت شده است.
شهابسنگ عظیمی که اخیرا به مشتری برخورد کرده میتواند در اصل یک سیارک یا جرم یخی بوده باشد. این جرم با پایین رفتن در جو مشتری دچار اصطکاک شدید و داغ شده که باعث شده لحظاتی دچار انفجار شود و نور آن به صورت لحظهای دیده شود. درست مانند شهابهایی که در جو زمین میسوزند.
با گذشت چند روز از برخورد و با توجه به اینکه حفرهی ماندگاری در جو مشتری ایجاد نشده است، ستارهشناسان فکر نمیکنند که این جرم خیلی عظیم بوده باشد و عرض این جرم دهها متر و بسته به برآوردها چیزی حدود ۴۰ تا ۱۰۰ متر بوده است.
هرچند برای جزئیات بیشتر و تشخیص تغییر شکل موقت ابرهای مشتری در ناحیهی برخورد، هماکنون منجمان در حال بررسی دقیقتر محل برخورد این قطعه هستند.