اختراع جدید دانشمندان؛ تست تشخیص یک دقیقه ای کرونا از طریق تنفس
محققان یک تست تشخیص کرونا از طریق تنفس ساخته اند که می تواند این ویروس را در عرض یک دقیقه شناسایی کند.
در این تست که توسط گروهی از محققان سنگاپوری ساخته شده، فرد به شکل عادی در یک سَری یک طرفه و یک بار مصرف نفس می کشد، چیزی شبیه به دستگاهی که از آن برای تست الکل رانندگان استفاده می شود.
این سَری به یک دستگاه متصل می شود که از نفس فرد نمونه گیری می کند و آن هم به یک طیف سنج متصل است، دستگاهی که می تواند ترکیبات ناپیدای درون نفس بیرون آمده ی یک فرد را مورد بررسی قرار دهد. این دستگاه سپس ترکیبات آلی فرّار درون نمونه ی نفس فرد را برای ترسیم یک «امضای نفس» مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد (ترکیبات آلی فرار ذراتی هستند که از واکنش های بیوشیمیایی درون سلول های انسان تولید می شوند).
به گفته ی دانشمندان برثتونیکس، استارت آپ تولید کننده ی این دستگاه، امضای نفس یک فرد سالم با امضای یک فرد مبتلا به کووید-۱۹ متفاوت است. این امضاها به آزمایش کنندگان کمک می کند افراد سالم و مبتلا را به سرعت از یکدیگر تشخیص دهند. نرم افزار دستگاه نمونه ی تازه ی نفس فرد آزمایش دهنده را با امضای نفس افراد مبتلا به کرونا مقایسه می کند.
این سیستم تست تنفس قادر است در عرض ۶۰ ثانیه نتیجه را مشخص سازد. اگر تشخیص دستگاه ابتلا به کرونا باشد، برای تأیید نتیجه یک تست سواب هم گرفته می شود.
این سیستم در آزمایشات بالینی، بر روی بیش از ۳ هزار نفر تست شد که میزان درستی آن بیش از ۹۰ درصد بود.
تست گیری ارزان تر و سریع تر
استفاده ی گسترده از این دستگاه آنالیز تنفس می تواند اثر قابل توجهی بر چشم انداز تست های کرونا داشته باشد. در حال حاضر، تست های سواب مانند تست پیسیآر و تست سریع آنتی ژن (اِیآرتی) به عنوان روش های تشخیص کرونا شناخته می شوند و تست های پیسیآر را استاندارد اصلی این حوزه می دانند.
با این حال، این تست ها اغلب اذیت کننده و تهاجمی هستند، چون در آن ها برای نمونه گیری، سواب ها را درون بینی و حلق فرد فرو می کنند. بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه (در تست اِیآرتی) و چندین ساعت (در تست پیسیآر) هم طول می کشد تا نتیجه ی تست مشخص شود.
محققان سنگاپوری می گویند هر تست دستگاه آنالیز تنفس بین ۳/۷۰ تا ۱۵ دلار هزینه دارد که به معنای کاهش چشمگیر هزینه ها در مقایسه با تست های پیسیآر و آنتیژن است که بین ۲۲ تا ۳۷ دلار هزینه دارند.
به گفته ی این محققان، یک مزیت دیگر این دستگاه آن است که برای کار با آن نیازی به استفاده از نیروهای متخصص نیست، برخلاف تست های پسسیآر و آنتی ژن که در آن ها نمونه گیری از افراد تنها با استفاده از نیروهای درمانی امکان پذیر است.