شیوههای نشان دادنِ اعتمادبنفس با زبان بدن
اصطلاحِ رایجی از گذشته وجود دارد که میگوید: «حرکات بلندتر از کلمات صحبت میکنند» بسیاری از ما تمایل زیادی داریم که از زبان بدن برای اعتماد به نفس بیشتری استفاده کنیم اما دانش و ابزار لازم برای تغییر رفتارهای عمدتا ناخودآگاه را نداریم.
شیوههای نشان دادنِ اعتمادبنفس با زبان بدن
با توجه به اینکه درک دیگران از شایستگی و اعتماد به نفس ما عمدتا در لحظات اول برخورد، تحت تأثیر آن چیزی است که ما با حرکات چهره و بدن خود انجام میدهیم، ایجاد خودآگاهی بیشتر و تمرین آگاهانهی وضعیت بهتر بدن، حالت(act) برخورد چشمی، حالتهای چهره، حرکات دست و سایر موارد اهمیت زیادی دارد.
1- اول وضعیتتان را ارزیابی کنید
آیا شانههای شما روی حالت قائم افتاده یا به عقب می چرخند؟
آیا هنگام ایستادن وزن خود را به طور مساوی تقسیم می کنید یا بیش از حد به یک طرف خم می شوید؟
هنگام نشستن، کمرتان در وضعیت افتاده(قوز) بیرون میزند یا حالت صحیح و مناسب ستون فقرات را روی صندلی خود حفظ میکند؟
اینها مواردی کلی هستند که باید در ابتدای امر به آن توجه کنید و سعی کنید با دقت و تمرین آنها را اصلاح کنید. طبیعتاً این اصلاح نیازمند ورزش کردن و حتی داشتن یک مربی برای تمرینات است.
در حالاتِ چهره نیز حالاتی از قبیل دندان قروچه، خیره شدن به زمین یا خم کردن ابرو و... را دارید، باید برای برطرف کردن این حالاتِ خود، حرکتی جدی را آغاز کنید.
2- صورتی آرام داشته باشید
با بررسی برخی از روندهای غیر ارادی بدن مانند تنش و استرس، ابتدا باید اختلالاتی مانند تیکهای عصبی را از صورت خود برطرف کنید.
تنشهایی در چهره از قبیل پلک زدن با سرعت زیاد که میتواند از اثرات کم خوابی باشد، یا عادات غلطی مثل به هم فشردن لبها یا چروک انداختن روی پیشانی به هنگامِ دقت برای شنیدن و حرکاتی از این قبیل برای برطرف شدن نیاز به دقت و تلاش دارند. شما باید برای نشان دادن قدرت اعتمادبنفسِ خود، این کارها را تمرین کنید.
3- ارتباط چشمی خود را بهبود ببخشید
تماس چشمی یکی دیگر از حوزههای زبان بدن غیرکلامی است که باید در تعاملات اجتماعی بیشتر مراقب آن باشیم.
نوع ایده آل (مستقیم / غیرمستقیم) و مدت تماس چشمی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله فرهنگ سازی، اختلاف قدرت، اقتدار، سن بین طرفین درگیر مکالمه و زمینه ارتباطی تاثیر زیادی دارد. تحقیقات نشان داده است که تفاوتها درنوع تماس چشمی در مقایسه فرهنگهای آسیای شرقی و اروپای غربی / آمریکای شمالی بسیار بسیار زیاد است.
برای بهبود ارتباط چشمی خود با دیگران، سعی کنید حداقل یک مرتبه 3 تا 4 ثانیه تماس مداوم چشمی داشته باشید، آگاهانه در هنگام گوش دادن به شخص دیگری به مکان مورد نظر خود توجه کنید و تا آنجا که ممکن است تماس چشمی را تمرین کنید.
4- بیشتر لبخند بزنید
لبخند زدن فواید زیادی دارد و وقتی صحبت از زبان بدن توام با اعتماد بنفس میشود، حوزهی لبخند باید سرگرم کننده، کم خطر و نسبتاً عاری از استرس باشد.
لبخند زدن با دوپامین (هورمون شادی) و هورمون تثبیت کننده خلق و خو، سروتونین همراه است.
بسیاری از مطالعات تجربی نشان دادهاند که لبخند زدن به طور کلی منجر به نتایج مثبتی برای فرد لبخندزا میشود و تحقیقات بیشتر نشان داده است که لبخند زدن میتواند بر درک شنوندگان از اعتماد به نفس ما نیز تأثیر بگذارد.
5- حرکات دست را دست کم نگیرید
اولین نکتهای که در این زمینه باید به آن توجه کنید این است که حرکت ندادنِ دست، درنهایت برای شما بهتر از یک حرکتِ اشتباه است.
اینکه هنگام صحبت کردن طرف مکالمه را با انگشتِ اشاره نشان دهید، آشکارا شخصی متکبر و شاید خود بزرگ بین نشان دهد. یا دست به کمر ایستادن رفتاری غیرِ دوستانه بحساب میآید. هرچند قصدِ ما در این مطلب آموزش آداب معاشرت یا معانیِ حرکاتِ بدن نیست.
به دستهای خود بیشتر توجه کنید. میتوانید به طور خودآگاه حرکاتی را برای ارسال پیامهای دلخواهتان تمرین کنید، به ویژه حرکاتی که به ایجاد همبستگی و افزایش تاثیرگذاری بر دیگران کمک میکنند.
6- دست دادن خود را تقویت کنید
دست دادن نه تنها از نظر عملکرد و معنی متفاوت است بلکه این کار با توجه به زمینه اجتماعی، وضعیت و مقیاس انجام میشود.
تعیین برخی از روشهایی که بعد از شیوع Covid-19 به طور دائم هنجارهای اجتماعی و اصول آداب و معاشرت حرفه ای ما را تغییر داده است خیلی زود است، اما منطقی است که تصور کنیم دست دادن حتی پس از این همهگیری ممکن است اهمیت خود را در جامعه حفظ کند.
ایجاد وضعیت بدنی بهتر، افزایش قدرت بیان در چهره و تمرین حرکات دست میتواند ارتباط شما را با افراد دیگر بسیار بهبود بخشد. در ابتدا، انجام آگاهانه رفتارهای غیرکلامی که بسیاری از ما عادت به انجام روزانه آنها داریم بدون اینکه به آنها فکر کنیم، چالش برانگیز خواهد بود.