janbebe
بررسی ظروفِ فلزی در جذبِ فلزات به بدن

بررسی ظروفِ فلزی در جذبِ فلزات به بدن

همواره نظرات مختلفی درباره‌ی ارتباط جذب آهن، مس و روی در ظروفی که این غذاها پخته می‌شوند وجود دارد. عده ای ظروف تفلون را بیماری زا و مسموم می‌دانند و بر این باور هستند که ظروف سنتی و بدونِ روکش، به جذب بیشتری آهن و روی کمک می‌کند

شاید قدیمی‌تر ها بیشتر به یاد داشته باشند که در بعضی آشپزخانه‌ها، هنگام پخته شدنِ غذا، یک عدد میخ فلزی کوچک در ظرف قرار داده می‌شد تا با جذب شدنِ آهن در غذا در درمان بیماری هایی مثل رنگ‌پریدگی، مفید واقع شود. البته این ایده‌ی بسیار کهن و قدیمی هیچ توجیه علمی و پزشکی ای ندارد و حتی در طب سنتی نیز چنین مسئله‌ای بطور جدی مطرح نشده است.

اما سوالی که مطرح است این است که آیا پختنِ غذا در ظروف مسی و رویی باعث جذب این فلزات به بدن می‌شود یا خیر؟ پاسخ بلی است. به ‌طور کلی یک مقدار از املاح فلزی قابلمه‌های مسی یا حتی روی و آهنی در زمان پخت‌وپز وارد غذا می‌شود. اما این مساله قابل توجه است که تکرار این روش می‌تواند باعث افزایش دریافت این املاح شود و حتی می‌تواند منجر به مسمومیت شود؛ چرا که همه افراد به یک اندازه به یک ماده نیاز ندارند و دریافت بیش از اندازه آن بیمارشان می‌کند. تمام افراد یک خانواده مثلا کمبود آهن یا مس یا روی ندارند که بخواهند با پخت غذا در قابلمه خاصی مشکلشان حل شود.

 

 

به ‌طور کلی پخت غذا در ظرف‌های فلزی می‌تواند منجر شود تا املاح فلزی از داخل قابلمه وارد غذا شود. با این حال نمی‌توان یک نسخه یکسان برای تمام قابلمه‌ها پیچید اما می‌توان گفت که پخت غذا در برخی ظرف‌ها در طولانی‌مدت خطرناک است، مثل قابلمه‌های مسی یا قابلمه‌های تفلون.

ظروف رویی موجود در بازار از مقدار زیادی آلیاژ آلومینیوم تشکیل شده است که استفاده‌ی مکرر از آن هم می تواند برای سلامتی مضر باشد. بهترین راه برای استفاده از ظروف ایجاد تناوب و گردشی کردن آنهاست. مثلا یک‌ بار در پیرکس، یک‌بار در ظرف مسی، یک‌بار تفلون اما خب این کار مقرون به صرفه نیست و همه این ظرف‌ها را ندارند.

برای بررسی بیشتر به انواع ظروف پخت و پز پرداخته‌ایم

 

ظرف‎های چدنی

چدن نخستین ظرفی است که برای پخت‌وپز مناسب تشخیص داده شده است. اگر چه ظروف چدنی نسبت به ظروف فلزی دیگر مثل ظروف مسی، آلومینیومی و استیل رسانای حرارتی ضعیف‌تری دارند، با وجود این حرارت به خوبی در این ظروف پخش شده و به‌ طور یکنواخت به ماده غذایی منتقل می‌شود. نگهداری از چدن هم راه و رسم خاصی دارد.  مثلا در ظرف چدنی که هنوز استفاده نشده، نباید آب به مدت طولانی بماند؛ چرا که منجربه زنگ‌زدنش می‌شود. برای شست‌وشوی چدن از ابر استفاده کنید؛ چرا که سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن می‌شود و این که بعد از تمام‌شدن پخت، ماده غذایی را از درون ظرف چدنی خارج کنید تا اکسید نشود. این را هم فراموش نکنید که در ظرف‌های چدنی که روکش ندارند، نباید مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجه‌فرنگی ریخت.

 

ظرف‌های تفلون

بعد از چدن، تفلون‌های استاندارد مناسب‌ترین ظروف برای پخت غذا تشخیص داده شده‌اند. در مورد ظرف تفلونی می‌توان گفت اگر چه پوشش ظروف تفلونی با خراشیدن یا ساییدن کنده می‌شود اما سازمان غذا و دارو تأیید کرده که این ذرات بدون تغییر از بدن عبور می‌کند و دفع می‌شود و خطری برای سلامت ندارد. گفته می‌شود که ظروف نچسب تنها وقتی مضر می‌شوند که تا دمای بالاتر از ٣٥٠ درجه سانتیگراد حرارت داده شوند. این هنگامی رخ می‌دهد که یک ماهیتابه‌ خالی روی شعله گذاشته شده است. در این حالت لایه‌ نچسب دودی آزاد می‌کند که سمی و آزاردهنده است؛ البته از دودی که روغن‌های معمولی روی حرارت ایجاد می‌کنند، کمتر سمی است.

 

 

ظرف‌های شیشه ای یا پیرکس

ظروف پخت شیشه‌ای یا اصطلاحا پیرکس حرارت بالا را تحمل می‌کنند و در صورتی که این ظروف رنگ نشده باشند، می‌توان گفت سالم‌ترین نوع ظروف برای پخت غذا هستند. اگر به این ظروف ضربه‌ای محکم وارد نشود و دچار شوک دمایی نشوند، مقاوم هستند و از همه مهمتر بازیافت می‌شوند. تنها نکته این است که باید مراقب باشید غذا داخل آنها ته نگیرد و نچسبد. البته لازم است هنگام استفاده از آنها رعایت نکات احتیاطی برای احتراز از شکسته‌شدن یا غیر بهداشتی‌شدن غذای مورد طبخ رعایت شود.

 

ظرف‌های سرامیکی

سرامیک در واقع نوعی ورنی است. این روکش نچسب دقیقا مثل تفلون است با این تفاوت که حاوی ترکیب مضر موجود در تفلون نیست. روکش‌های سرامیکی در مقابل فرسایش و خوردگی، خراشیدگی و ساییدگی تا حدی مقاوم هستند اما وقتی آسیب دیدند، چون جنس زیرین آنها آلومینیوم است، احتمال آلوده و مسموم‌شدن مواد غذایی پخته‌شده درون آنها بالاست و باید کنار گذاشته شوند. قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف پخت است به همین دلیل باید در نگهداری آنها دقت فراوان داشت تا آسیب نبینند. البته طول عمر روکش سرامیکی به نحوه استفاده از ظرف، میزان استفاده و نحوه شست‌وشوی آن هم بستگی دارد. عموماً این ظروف در آشپزی ایرانی کمتر استفاده می‌شود.

 

 ظرف‌های سفالی و سنگی

سال‌های زیادی است که از این ظروف برای پخت کمک می‌گیرند اما امروزه به ‌دلیل موادی که روی آنها می‌زنند، احتمال دارد غیر استاندارد و دارای ترکیبات سمی باشند، ظرف‌های سفالی از جمله ظرف‌هایی هستند که استفاده از آنها توصیه نمی‌شود. در ظروف سنگی نیز میزان زیادی سم و کادمیوم وجود دارد. هر چه غذا در مدت کوتاه‌تری پخته شود، سالم‌تر است و خاصیت بیشتری دارد و هر چه در مدت طولانی‌تری پخته شود،  خاصیت آن کمتر می‌شود.

 

ظرف‌های آلومینیومی

ظروف آلومینیومی (و همچنین آنهایی که به اسم ظروف رویی در بازار به فروش می‌رسند) با قیمت پایین در بازار عرضه می‌شوند و کاربردهای وسیعی در پخت‌وپز دارند. متاسفانه در روند پخت در این ظرف‌ها، احتمال اینکه ترکیب‌های سمی آلومینیوم وارد غذا یا آب شود، بسیار بالاست، پس اگر برای سلامت خود ارزش قائل هستید، ظروف آلومینیومی یا چدن‌های حاوی آلومینیوم تهیه نکنید. آلومینیوم ماده‌ای است حاوی میزان زیادی سم و احتمال دارد استفاده بیش از حد از آن باعث ابتلای افراد به آلزایمر شود.

 

اگر می‌خواهید از قابلمه‌های مسی استفاده کنید؟ این نکته‌ها را جدی بگیرید

مس یکی از فلزات مهم و مورد نیاز بدن است تا جایی که منجر به خونسازی و سلامتی رگ‌های خونی و قلب می‌شود. به همین دلیل گفته می‌شود باید روزانه ١,٥ میلی‌گرم مس از طریق غذا وارد بدن شود. با همه اینها اما اگر مسی که وارد بدن می‌شود بیشتر از اندازه لازم باشد، یا ترکیبات ثانویه‌ای تحت تاثیر حرارت در واکنش به مس به وجود آمده باشد، ممکن است باعث ایجاد مسمومیت حاد یا مزمن شود. اگر در خانه قابلمه یا ظرف‌های مسی دارید و می‌خواهید از آنها برای پخت و پز یا سرو غذا استفاده کنید، حتما نکته‌های زیر را بخوانید:

اگر سطح داخلی ظرف مسی با فلز قلع پوشیده نشده باشد یا در اثر استفاده زیاد خش برداشته باشد، مس وارد غذا شده و با آن وارد فعل و انفعال می‌‎شود و بر اثر استفاده طولانی مدت، مس در ارگان‌های بدن به خصوص کبد انباشته شده و اثرات نامطلوبی به بدن وارد می‌کند.

علت سفیدرنگ بودن داخل برخی از ظروف مسی وجود قلع در آن است. ظروف مسی حداقل سالی یک بار باید قلع اندود شود یا به اصطلاح آن را سفید کرد تا مشکلی برای پخت و پز و سلامتی ایجاد نشود. در گذشته هم که از این ظروف زیاد استفاده می‌شد هر چند وقت آن را سفید می‌کردند.

خیلی وقت‌ها دیده می‌شود که به دلیل قیمت کمتر سرب، برای اندود کردن ظروف مسی از سرب به جای قلع استفاده می‌شود که این خود خطر مسمومیت با سرب را همراه دارد.

حتی از قاشق‌های مسی با رنگ قرمز برای برداشتن روغن و مواد ترش استفاده نکنید، مثلا قرار دادن یک قاشق مسی در ظرف روغن به دلیل اکسیداسیون می‌‎تواند مدت ماندگاری روغن را ٨٠ برابر کوتاه کند.

بعضی غذاها خاصیت اسیدی یا بازی دارند، مثل گوشت، گوجه‌فرنگی، آلو، چغندر و جوشانیدن سرکه، آبغوره و آب نارنج.

اگر ظروف مسی کاملا با لایه محافظی پوشانده شده باشند و هیچ‌گونه خراشیدگی و ساییدگی در این لایه ایجاد نشده باشد، به علت قابلیت هدایت و سهولت انتقال کامل حرارت و امکان کنترل میزان دما، کاربرد دارند.

مس مانع جذب آهن و روی در بدن می‌شود و در نتیجه سبب کم‌خونی و فقر آهن، اختلالات باروری و رشد غده‌های جنسی می‌شود و بر کوتاهی قد هم اثر می‌گذارد.

ایسنا

 

 


آیا این مطلب برایتان مفید بود؟

خبرهای مرتبط

دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

تازه‌ترین‌ها

عوارض جانبی مصرف زردچوبه؛ از سنگ کلیه تا کمبود آهن و آلرژی

عوارض جانبی مصرف زردچوبه؛ از سنگ کلیه تا کمبود آهن و آلرژی

محسن چاوشی:نمیگذاریم حتی یک نفر رویای تکه پاره شدن ایران را در سر بپروراند

محسن چاوشی:نمیگذاریم حتی یک نفر رویای تکه پاره شدن ایران را در سر بپروراند

رژه کاروان ایران در افتتاحیه المپیک توکیو با لباس رسمی + تصاویر

رژه کاروان ایران در افتتاحیه المپیک توکیو با لباس رسمی + تصاویر

پاسخ سیما بینا به شایعات درگذشت‌اش بر اثر کرونا

پاسخ سیما بینا به شایعات درگذشت‌اش بر اثر کرونا

پروتئین گیاهی سالم‌تر است یا پروتئین حیوانی ؟

پروتئین گیاهی سالم‌تر است یا پروتئین حیوانی ؟

درگذشت سیما بینا حقیقت دارد؟

درگذشت سیما بینا حقیقت دارد؟

آیا نوید محمدزاده و فرشته حسینی ازدواج کردند؟

آیا نوید محمدزاده و فرشته حسینی ازدواج کردند؟

دانشگاهی که به دانشجوهایش در ازای دستشویی رفتن پول می دهد

دانشگاهی که به دانشجوهایش در ازای دستشویی رفتن پول می دهد

طرز تهیه آرانچینی توپی؛ ایتالیایی لذیذ و خوش قیافه

طرز تهیه آرانچینی توپی؛ ایتالیایی لذیذ و خوش قیافه

لحظه برنده شدن شرکت کننده مسابقه برنده باش

لحظه برنده شدن شرکت کننده مسابقه برنده باش

بیوگرافی سارینا فرهادی، دختر اصغر فرهادی

بیوگرافی سارینا فرهادی، دختر اصغر فرهادی

آنچه باید درباره نوع دلتا ویروس کرونا بدانیم

آنچه باید درباره نوع دلتا ویروس کرونا بدانیم

 جایزه صدف بیوتی در جشنواره کن واقعی است؟

جایزه صدف بیوتی در جشنواره کن واقعی است؟

ماجرای نماز خواندن گوگوش به روایت سعید پیردوست

ماجرای نماز خواندن گوگوش به روایت سعید پیردوست

چرا دخترای جذاب و داف برای تتلو سر و دست می‌شکنند؟

چرا دخترای جذاب و داف برای تتلو سر و دست می‌شکنند؟

در کافه نخلستان، کافه بچه حزب اللهی‌ها چه خبر است؟

در کافه نخلستان، کافه بچه حزب اللهی‌ها چه خبر است؟

چرا  “محسن تنابنده” در جشنواره کن حضور نداشت

چرا “محسن تنابنده” در جشنواره کن حضور نداشت

بیوگرافی کامل امیر جدیدی بازیگر فیلم قهرمان

بیوگرافی کامل امیر جدیدی بازیگر فیلم قهرمان

یادداشتی درباره «قهرمان»، فیلم جدید اصغر فرهادی

یادداشتی درباره «قهرمان»، فیلم جدید اصغر فرهادی

اولین صحبت‌های اصغر فرهادی درباره فیلم «قهرمان» روی فرش قرمز

اولین صحبت‌های اصغر فرهادی درباره فیلم «قهرمان» روی فرش قرمز

استایل گوهر خیراندیش روی فرش قرمز جشنواره کن

استایل گوهر خیراندیش روی فرش قرمز جشنواره کن

پرطرفدارترین اسامی دختر و پسر ایرانی در سال ۱۴۰۰

پرطرفدارترین اسامی دختر و پسر ایرانی در سال ۱۴۰۰

با این تست جالب ازدواج خود را محک بزنید + پاسخنامه

با این تست جالب ازدواج خود را محک بزنید + پاسخنامه

طرز تهیه سوپ عدس برای بیماران کرونایی

طرز تهیه سوپ عدس برای بیماران کرونایی

بازیگرانی که توسط اصغر فرهادی کشف شدند

بازیگرانی که توسط اصغر فرهادی کشف شدند