اکوبریک چیست و چه کاربردی دارد؟ قدمی برای نزدیک تر شدن به طبیعت
اکوبریک یک بطری پلاستیکی است که از پلاستیکهای غیرقابل بازیافت پُر شده است. در ادامه مطلب به سوالاتی چون اکوبریک چیست و چه کاربردی دارد و چطور اکوبریک بسازیم پاسخ داده ایم.
دغدغهی این روزهای من شده چگونه کمتر زباله تولید کنم؟ البته زبالههای خشک و تر و بازیافتی را از هم جدا میکنم و بیشتر زبالههای منزل ما شامل زبالههای خشک و غیر بازیافتی میشود ، و همینطور که میدانید پسماندهایی که قابلیت تبدیلشدن به خاک را ندارند در بازیافت فکری برایشان نشده و درنهایت با زبالههای تر ترکیبشده و در طبیعت رها میشوند چون وزن کمی دارند با وزش باد پراکنده میشوند و سرگردان در طبیعت پخش میشوند و یا برای دفع ، زباله سوزانده میشوند و یا در اقیانوسها سردر میآوردند و موجب ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی و البته مرگ بسیاری از حیوانات میشوند.
پس تنها راه نجات این پسماندها ، فشرده کردن آنها و جا دادن در بطریهاست.
اینگونه بود که با اکوبریک آشنا شدم ، همینطور با اولین گروهی که شروع به جمعآوری اکوبریکها کردند و با شروع این کمپین کمتر از سه ماه با استقبال بینظیری مواجه شدند و پیشرفتی چشمگیر دراین مدت کوتاه داشتند و نمایندگیهای داوطلب که در استانهای مختلف کشور شروع به همکاری کردند.
این نتیجهی خاص در کوتاهترین زمان نشاندهندهی این است که مردم ما علاقهمند به حفظ محیطزیست و کاهش زباله در طبیعت هستند و با همکاریهای داوطلبانه از اکوبریک ، بهرهگیری میکنند.
در بسیاری از کشورهای درحالتوسعه برای ساخت مبلمان و حتی ساختمانها و در کشور انگلیس برای ساخت زمینبازی کودکان از اکوبریک استفاده میشود. همچنین در قاره آفریقا پروژههایی چون ساخت مدرسه، باغهای عمومی و سرویسهای عمومی از این مصالح کاربردی استفاده میشود.
در ادامه توضیحات تکمیلی در مورد اینکه کلاً اکوبریک چیست و چگونه و با چه موادی باید پر شود و بعدازاینکه پر شد چه کاربردی دارد و تحویل آن به چه صورت است ، میپردازیم.
اکوبریک چیست؟
اکوبریک نوعی بلوک یا آجر ساختمانی است که کاملاً از پلاستیکهای غیرقابل بازیافت ساخته میشود و در حال حاضر بهترین روش برای مهار پسماندهای غیرقابل بازیافتی است.
به زبان سادهتر بطریهای شفافِ بیرنگ و یا رنگی آبمعدنی ، نوشابه ، دلستر ، دوغ ، شیر و روغن را شسته و خشک میکنیم. لازم به ذکر است که برای استفادهی کمتر از آب برای شستشوی بطریها ، هنگامیکه ظرف میشوییم ، کافی است این بطریها را در کف ظرفشویی قرار داده و آنها را با پساب یا آب ضایعاتی ایجادشده ، شسته میشود. پس شستن و خشک شدن این بطریها نکته حائز اهمیتی است. بعد از شستن بطریها باید آنها را پرکنیم ، با چه موادی ؟
چه موادی برای پر کردن این بطریها قابلاستفاده است؟
- انواع فوم و یونولیت
- بستهبندیهای چیپس ، پفک ، بستنی ، کیک ، بیسکوئیت و ... (فقط درصورتیکه مرکز بازیافت محل زندگیتان، از شما تحویل نمیگیرد)
- فیلترهای سیگار که اصلاً توتون در آن نباشد و در حد امکان کاغذ دور فیلتر کنده شود.
- انواع دستکشهای پلاستیکی و ماسکهای یکبارمصرف ، اگر ماسکی استفادهشده به خاطر جلوگیری از بیماریهای عفونی، ماسک شسته و خشک شود. مخصوصاً در دوره همه گیری ویروس کرونا.
- تکههای پلاستیکی رنگارنگ مخصوص تزئین جشنها و بادکنک
- انواع نیهای پلاستیکی و یا ظروف یکبارمصرف غیرقابل بازیافت و غیرقابل تجزیه
- سلفونهای پلاستیکی دور قوطی
- انواع چسبهای نواری و برچسبهای پلاستیکی
- انواع تیوپهای فشاری پلاستیکی مثل خمیردندان و ...
- پلاستیکهای ماکارونی و حبوبات کارخانهای (فقط درصورتیکه مرکز بازیافت محل زندگیتان، از شما تحویل نمیگیرد)
- ورقههای قرصها
- انواع کیسههای فریزر و زبالهی غیرقابل بازیافت (فقط درصورتیکه مرکز بازیافت محل زندگیتان، از شما تحویل نمیگیرد)
نکته :
۱:حتماً از پسماند مورد گفتهشده استفاده کنید. استفاده از مواد نو یا بازیافت پذیر مثل فلزات، شیشه و یا حتی پلاستیکهای قابل بازیافت برای تولید اکوبریک ، بهمنزله هدر دادن منابع ملی است.
۲:بههیچوجه از پسماند تر و یا تجزیهپذیر (دستمالکاغذی، ظروف گیاهی و یا کاغذ) استفاده نکنید. زیرا ممکن است بهمرورزمان از حجم آنها کاسته شده و سازه را دچار مشکل کند.
طرز ساخت اکوبریک
●بطری پلاستیکی نوشیدنی را کاملاً خشک و تمیز کنید.
دقت کنید حتماً بطریها از جنس پت (PETE) باشند (مثلث بازیافت شماره ۱)، اگر رنگی بودند اشکالی ندارد.
●پسماندهای ذکر شده را، تمیز کرده و خرد کنید و داخل بطری بریزید .خرد کردن پلاستیکها به فشرده شدن بهتر آنها کمک میکند و هر چقدر تکه ها کوچکتر شوند ،راحتتر فشرده میشوند.
●به وسیله ی چوب بلند یا شیء بلند پسماندها را به پایین فشار دهید و آنها را به حدی فشار دهید و فشرده کنید تا بطری کاملا سفت شود. استحکام اکوبریک بسیار مهم است، پس باید مطمئن باشید که هیچ نقطه خالی در بطری وجود نداشته باشد و کاملاً سفتوسخت شده باشد.
●وزن ایدئال اکوبریکها بر اساس مقاومت مناسبی که باید در برابر آتش و زلزله داشته باشند محاسبهشده است که به شرح زیر است:
۲۵۰میلیلیتری: ۱۰۰گرم
۵۰۰میلیلیتری: ۱۸۰گرم
۶۰۰میلیلیتری: ۲۰۰گرم
۱ لیتری: ۳۷۰گرم
۱/۵ لیتری: ۵۰۰گرم
۲لیتری: ۶۵۰گرم
●در بطری را ببندید و از آن نگهداری کنید تا بطریها تعدادش زیاد شود.
اکوبریک چه کاربردی دارد؟
از اکوبریک میتوان در انواع پروژههای ساختمانسازی پایدار استفاده کرد. مانند ساخت دکههای بازیافت، مبلمان یا المان شهری، ساخت بنادر مناطق محروم.
پلاستیک موجود در اکوبریک ها بسیار بادوام است و هرگز خراب نمیشود؛ همین موضوع است که آنها را به یک مصالح ساختمانی ایدئال تبدیل میکند.
البته این بطریها نقش سازهای ندارند بلکه در دیوارهای پوششی و جداکننده مثل پارتیشنها استفاده میشوند.
اکوبریک ها درون دیوار با مخلوطی از گِل و سیمان و ماسه به قطر حدود سه تا پنج سانتیمتر دفن خواهد شد و اینگونه در مواقع حوادثی نظیر آتشسوزی، نفوذ آتش به درون دیوار زمان زیادی طول میکشد.
اکوبریک های ساختهشده را کجا تحویل دهیم؟
گروه اِسپه برنامه دارد تا از سراسر ایران اکوبریک ها را جمعآوری کند و با استفاده از آنها در مناطق محروم بنای موردنیاز منطقه را بسازد. درصورتیکه ساکن ایران هستید و تمایل به شرکت در این کار خیر و پروژه ماندگار دارید، کافی است پسماندهای پلاستیکی غیرقابل بازیافت خود را درون ظروف پت فشرده کرده و به دست آنها برسانید. برای آگاهی بیشتر به هایلایت اکوبریک در صفحه اینستاگرام اِسپه (green.espe) سر بزنید و با آنها همراه باشید. آدرس کانال تلگرام اطلاعرسانی اکوبریک اِسپه: ecobrick_espe