خانواده کارنو چه کسانی بودند و ارتباط آن ها با سعدی در چیست؟
زندگینامه خانواده معروف فرانسوی قرن 17 که علاقه خاصی به ادبیات فارسی مخصوصا سعدی شیرازی داشتند.
خانواده کارنو خانواده ای برجسته باسواد، ثروتمند، سیاست مدار و مشهور در قرن ۱۶ و ۱۷ ام فرانسه بودند پدر این خانواده لازار کارنو نام داشت که در سال ۱۷۵۳ متولد شد او یک ریاضی دان برجسته در زمان خودش بود او نقشی مهم در انقلاب فرانسه داشت بعد از انقلاب به ریاست مجمع ملی فرانسه رسید در زمان جنگ های بعد از انقلاب فرانسه که از طرف انگلیس و امپراتوری مقدس روم به فرانسه تحمیل شد او نقشی مهم داشت و حتی نقشه پیروزی نهایی در جنگ را ترسیم کرد حال میخواهیم به ارتباط او با سعدی شیرازی بپردازیم او بسیار اهل مطالعه بود و در مطالعات خود با تاریخ و ادبیات ایران آشنا شده بود و به آن عشق می ورزید او شاعران ایرانی را دوست داشت و از همه بیشتر به سعدی علاقه داشت و او را ستایش می کرد علاقه او در سطحی بود که نام پسر اول خود را سعدی گذاشت او دو پسر داشت پسر اول نیکلا سعدی کارنو نام داشت و پسر دوم هپولیت کارنو.
1- نیکلا سعدی کارنو:
او اولین پسر لازار کارنو سیاست مدار و ریاضی دان فرانسوی بود نیکلا سعدی یک فیزیک دان بود که نقش به سزایی در فیزیک اعمال کرد او قانون دوم ترمودینامیک که یکی از شاخه های اصلی فیزیک هست را کشف کرد چرخه کارنو در ماشین های گرمایی هم به نام اوست.
کارنو در سن شانزده سالگی وارد مدرسهٔ پلیتکنیک شد. پس از طی مدرسهٔ پلیتکنیک، با درجهٔ افسری وارد ارتش فرانسه شد، ولی پس از سقوط ناپلئون و تبعید پدرش، از ارتش خارج شد. پس از آن در پاریس اقامت گزید. در پاریس با دانشگاه سوربون و کالج دوفرانس در ارتباط بود.
در همین زمان به صنعت علاقهمند شد و شروع به مطالعهٔ نظریهٔ گازها کرد. اولین اثر مهم کارنو جزوهای بود که در سالهای ۱۸۲۲ تا ۱۸۲۳ نگاشت و در آن برای تعیین رابطهٔ ریاضی کار تولید شده به وسیلهٔ یک کیلوگرم بخار تلاش کرد. پس از انتشار این اثر به تحقیقات خود ادامه داد و نظریات خود را کاملتر کرد که یاداشتهایی از آنها به جای ماندهاست.
کارنو سعی کرد موضوع ایجاد نیروی محرک را مستقل از هر نوع دستگاه به کار گرفته شده در نظر گیرد، و سرانجام به این نتیجه رسید که بیشترین بازدهای که میتوان از هر نوع ماشین گرمایی گرفت به اختلاف دمای دو چشمه (یا دیگ) سرد و داغ بستگی دارد. برای این کار او چرخهای را معرفی کرد که اکنون به افتخار او چرخهٔ کارنو نامیده میشود.
کارنو در جوانی و در اوج فعالیت علمیاش در سی و شش سالگی بر اثر ابتلا به بیماری وبا که در آن زمان همهگیر شده بود چشم از جهان فروبست.
برخی از منابع می گویند که پس از مرگ او اکثر کتاب ها و تحقیقات وی را به خاطر اینکه ممکن است حاوی میکروب و ویروس باشد سوزانده شد.
2-هپولیت کارنو
برادر کوچک تر سعدی کارنو یک شیمی دان و سیاست مدار و آزادی خواه بود او بر خلاف برادرش که عمر کوتاهی داشت 87سال عمر کرد از او اثر ماندگاری بر جای نمانده اما او هم بسیار با سواد بود او مثل پدرش اسم پسر خود را سعدی گذاشت.
نام کامل پسر او ماری فرانسوا سعدی کارنو بود که بعد ها رئیس جمهور فرانسه شد.