موفقیت اولیه واکسن دانشگاه آکسفورد؛ فعال سازی سیستم ایمنی بدن برای مقابله با کرونا
محققان دانشگاه آکسفورد روز دوشنبه ۳۰ تیرماه اعلام کردند نتایج اولیه کارآزمایی بالینی واکسن کرونا تهیه شده توسط این دانشگاه نشان میدهد که این واکسن باعث فعال کردن سیستم ایمنی برای مقابله با این ویروس میشود.
محققان دانشگاه آکسفورد کارآزمایی بالینی این واکسن را روی بیش از یک هزار نفر و از ماه آوریل آغاز کردند که نیمی از افراد حاضر در این آزمایش به آن واکنش مثبت نشان دادند.
پیش از اعلام خبر مثبت بودن نتایج آزمایش واکسن آکسفورد، خبرگزاریها گزارش دادند که بریتانیا ۹۰ میلیون دوز واکسن بالقوه کووید-۱۹ که شرکتهای مختلف در فرانسه، آلمان و ایالات متحده در حال کار روی آنها هستند را سفارش داده است.
۶۰ میلیون دوز از این واکسنها به شرکت فرانسوی والنوا و ۳۰ میلیون دوز هم به دو شرکت آلمانی و آمریکایی که در حال کار روی واکسن دیگری هستند سفارش داده شده است.
این واکسن چه میکند؟
این واکسن کرونا در دانشگاه آکسفورد با سرعت بیسابقهای ساخته شده است. دانشمندان با مهندسی ژنتیک از ویروسی که در شمپانزهها ایجاد سرماخوردگی میکند ویروس جدیدی ساختهاند. این ویروس بشدت دستکاری شده تا اول اینکه خود بیماریزایی نداشته باشد و دوم اینکه "شبیه" واکسن کرونا به نظر سیستم ایمنی برسد.
برای این کار پژوهشگران دستورالعمل ژنتیکی ساخت پروتئین خاری -مهمترین سلاح کرونا برای حمله و ورود به سلول انسان- را به ویروس سرماخوردگی شمپانزه منتقل کردهاند. به این ترتیب ویروس دستکاریشده شبیه ویروس کرونا به نظر سیستم ایمنی میرسد و میتواند یاد بگیرد چگونه با آن مبارزه کند.
واکسن باعث تولید پادتن و سلول تی شد
در مقابله با ویروس کرونا توجه بیشتر معطوف به پادتنها (آنتیبادیها) بوده اما پادتن فقط بخشی از سیستم ایمنی ماست.
پادتن پروتئین کوچکی است که سیستم ایمنی تولید میکند و به ویروس میچسبد. حال این ویروس نشاندار را سلولهای ایمنی میتوانند شناسایی و نابود کنند.
گلبولهای سفید خون وظیفه مقابله با عوامل بیماریزا را دارند و یکی از انواع آنها سلول تی نام دارد. سلولهای تی فعالیتهای دفاعی سیستم ایمنی را هماهنگ میکنند و تشخیص میدهند عفونت در کجا ایجاد شده و بعد آن را نابود میکنند.
تقریبا تمام واکسنهای موثر باعث میشوند سیستم ایمنی هم پادتن تولید کند هم سلول تی.
پس از تزریق این واکسن میزان سلول تی پس از ۱۴ و پادتن پس از ۲۸ روز به حداکثر رسید اما این کارآزمایی اینقدر ادامه نیافته است تا مصونیت آن در درازمدت ارزیابی شود.
آیا این واکسن بیخطر است؟
بله اما عوارض جانبی دارد، عوارض جانبی آن خطرناک نبوده ولی در هفتاد درصد افراد ایجاد تب و سردرد کرده است که پژوهشگران میگویند با استامینوفن رفع میشده است.
پروفسور سارا گیلبرت استاد دانشگاه آکسفورد گفت: «کار زیادی مانده تا مطمئن شویم واکسن ما به مقابله با همهگیری کرونا کمک میکند اما نتایج اولیه امیدوارکننده بودهاند.»
منبع: بی بی سی