زمان هضم غذاهای مختلف در بدن ما چقدر است؟

زمان هضم غذاهای مختلف در بدن ما چقدر است؟

اگر بخواهیم ساده توضیح دهیم می توانیم زمان هضم را به عنوان طول فرایندی بدانیم که در آن مواد غذایی که می خوریم تبدیل به قطعات بسیار کوچکی می شوند و از طریق دستگاه گوارش به جریان خون منتقل می گردند.در این مطلب از بخار مگ مدت زمانی که غذا باید برای هضم در معده بماند را بررسی می کنیم.

غذایی که مصرف می کنیم به دو دسته تقسیم می شود :

غذاهایی که به سرعت هضم می شوند :

غذاهای زود هضم معده شما را پر نمی کنند و بنابراین باعث پرخوری شده و مصرف کالریتان را بیشتر کرده منجر به افزایش وزن می شوند. بزرگتترین علل افزایش وزن ناشی از غذاهای زود هضم و آبمیوه ها است که مقدار قند بالایی دارند.

غذاهایی که به آرامی هضم می شوند : 

غذاهای دیرهضم آهسته جذب بدن می شوند و برای بدن شما انرژی ثابت تامین می کنند.

اگر رژیم غذایی شما مبتنی بر غذاهای زودهضم باشد ممکن است بیشتر از آن چیزی که واقعا بدنتان نیاز دارد بخورید زیرا به زودی بعد از خوردن از سیستم گوارش عبور کرده و  دوباره گرسنه خواهید شد این نوع غذاها به یکباره باعث تقویت انرژی شما به عبارت دیگر جهش سطح گلوکز می شوند، درست است که کسب انرژی فوری خوب است ولی اگر بدن شما سرشار از گلوکز شود فقط به اندازه نیازش از ان استفاده می کند و مابقی آن را به عنوان چربی در بدن ذخیره می کند.

از سویی دیگر هر چه سطح قند خون شما آرام تر بالا رود انرژی متعادل و پایدارتری را برای بدن تامین می کند.

ولی اگر فقط از غذاهایی که دیرهضم هستند استفاده کنید باعث می شود دستگاه گوارش شما بدون توقف در طول روز کار کند و بدنتان را به سختی بیندازد.

 

تغذیه صحیح با توجه به زمان هضم غذا

به طور کلی توصیه نمی شود غذاهایی که با سرعت های مختلف هضم می شوند را در یک وعده غذایی همزمان مصرف کنید و باید از خورد غذاهای زود هضم بعد از غذاهای دیرهضم اجتناب کنید. این امر به این دلیل است که فرایند هضم بخش اول غذایی که خورده اید هنوز تمام نشده است و شما با خوردن بخش دوم فشار بیش از حد و مضری بر دستگاه گوارش خود وارد می کند.

ناهار بهترین وعده برای مصرف غذاهایی با زمان متفاوت هضم است در این زمان سیستم گوارش ما بهتر کار می کند.

صبح و شب بهتر از غذاهای ساده که سریعتر جذب می شود را مصرف کنید. به این ترتیب صبح می توانید فورا به بدن انرژی برسانید و شب ها با معده پر نخوابید.

می توانید در ابتدا خوراکی های زود هضم مانند میوه ها را مصرف کنید سپس به محض هضم میوه ها از کربوهیدرات های پیچیده که هضم آهسته تری دارند استفاده کنید.

خوردن میوه بعد از یک وعده غذایی سنگین دیر هضم می تواند باعث ته نشست میوه در معده و تخمیر و مشکلات گوارش شود.

 

اگر زمانی که هنوز معده شما در حال هضم وعده قبلی است چیزی بخورید باعث افزایش فشار روی معده و احساس ناراحتی و سنگینی شود.

 

زمان هضم غذا های مختلف در بدن

زمان هضم آب

نوشیدن آب با معده خالی بلافاصله وارد روده می شود و زمانی برای هضم نیاز ندارد. توصیه می شود صبح ناشتا یک لیوان آب نوشید تا باعث هیدراتاسیون سریع بدن شود. آب را نیم ساعت قبل از غذا بنوشید نه به دلیل هضم بهتر غذا بلکه به دلیل پیشگیری از شستشوی مواد مغذی.

زمان هضم آب میوه و سبزیجات و اسموتی

آب میوه و سبزیجات بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طور می کشد تا در دستگاه گوارش تجزیه شود و می توان آن ها را به عنوان صبحانه ای سبک بنوشید.

اسموتی ها که برخلاف آبمیوه ها حاوی فیبر هستند بیشتر معده را پر نگه داشته و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای هضم نیاز دارند.

 

زمان هضم غذا و میوه ها

زمان هضم هندوانه ۲۰ دقیقه

زمان هضم خربزه و طالبی ۳۰ دقیقه

زمان هضم پرتقال ، گریپ فروت، انگور و موز ۳۰ دقیقه

اغلب میوه های دیگر مانند سیب ، گلابی ، گیلاس ، آلو و کیوی : ۴۰ دقیقه

توصیه می شود فقط میوه هایی که همزمان هضم می شوند را با هم بخورید تا از مشکلات گوارشی پیشگیری شود. به همین دلیل است که هندوانه همیشه باید به تنهایی خورده شود.

 

زمان هضم غذا و سبزیجات تازه

میانگین زمان هضم سبزیجات تازه بین ۳۰ تا ۴۰ دقیقه است.

سبزیجاتی که آب زیادی دارند مانند کاهو، خیار ، فلفل دلمه و گوجه فرنگی ۳۰ دقیقه

سبزیجات با برگ سبز مانند  بروکلی ، گل کلم ، بوک چوی ۴۰ دقیقه

 

زمان هضم  سبزیجات پخته و بخار پز

سبزیجات پخته و بخار پز حدود ۴۰ دقیقه زمان برای هضم نیاز دارند

 

زمان هضم ماهی

زمان هضم همه ماهی ها بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه متغیر است

 

زمان هضم سالاد با سس حاوی روغن

سالادی که برای سس آن از روغن استفاده شده  باشد حدود یک ساعت طول می کشد تا در معده هضم شود.

 

زمان هضم  سبزیجات نشاسته ای

سبزیجات نشاسته ای از جمله سیب زمینی سفید، سیب زمینی شیرین ، بادمجان ، هویج ، نخود سبز ، کدو تنبل ، لبو و چغندر ، تربچه ، شلغم ، ذرت ، کنگر ، جعفری ، کرفس ، ترب و غیره زمان هضم بیشتری از سایر سبزیجات نیاز دارند و برای هضم یک و نیم تا دو ساعت زمان نیاز دارند.

 

زمان هضم  دانه ها

برنج ، گندم سیاه ، کینوا ، جو دو سر و سایر دانه ها همه حدود ۲ ساعت زمان برای هضم نیاز دارند.

 

زمان هضم  حبوبات

لوبیا ، نخود ، عدس و سویا به ۱۲۰ دقیقه زمان برای هضم نیاز دارند.

 

زمان هضم  لبنیات

زمان  هضم لبنیات دو ساعت است.

شیر و لبنیات کم چرب حدود ۶۰ دقیقه

پنیرنرم ۲ ساعت

پنیر سفت ۵ ساعت

 

زمان هضم  تخم  مرغ

زده تخم مرغ ۳۰ دقیقه

سفیده تخم مرغ ۴۵ دقیقه

 

زمان هضم آجیل و دانه ها

آجیل ها بسیار سنگین بوده و زمان هضمشان حدود ۳ ساعت است. آجیل ها شامل بادام زمینی ، مغز بادام، بادام هندی ، گردو، فندق و غیره می شود.

تمام دانه های پرچرب مانند دانه آفتابگردان، کدو تنبل و کنجد حدود ۲ ساعت برای هضم نیاز دارند.

 

زمان هضم مرغ

بوقلمون ، جوجه کباب ،  مرغ سرخ شده یا آب پز حدود یک و نیم تا دو ساعت زمان برای هضم نیاز دارند.

زمان هضم گوشت قرمز

هضم انواع گوشت قرمز بین سه چهار ساعت طول می کشد.

 


کلید واژه‌ها

دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

تازه‌ترین‌ها